Главна / Друштво / Међународни дан толеранције

Међународни дан толеранције

толеранцијаМеђународни дан толеранције биће обележен данас низом манифестација широм Србије, а надлежни поручују да иако постоје помаци у сузбијању нетолеранције, она и даље постоји у српском друштву.
Данас почиње и месец толеранције људски права, а активности ће трајати све до 10. децембра – Дана људских права.

Друштвене групе које су у највећем ризику да буду дискриминисане су жене, деца, особе са инвалидитетом, стари и припадници ЛГБТ заједнице. Етничка дистанца постоји и према појединим националним мањинама као што су Албанци, Хрвати, Бошњаци и Роми.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић истиче да, иако је последњих година изграђен ваљан оквир и донети закони, нетолеранција је нешто што се препознаје.

Петрушић је као пример навела недавни инцидент у трамвају када је младић на “недопуштен и непримерен начин” био нетолерантан, али и насилан према старијем човеку.

Оцењујући да таквих примера има на сваком кораку, она је истакла да треба да забрине и то што нико није реаговао, док, као позитивно оцењује што постоји виши ниво свести колико је дискриминација опасна појава и колико она није само проблем који се тиче мањина које су изложене, него и читавог друштва.

‘Околност да постоји посебан државни орган који је основан управо да би се бавио сузбијањем дискриминације, да имамо законе који су заиста у погледу садржине у складу са међународним стандардима, да је Србија недавно донела Стратегију за сузбијање и превенцију дискриминације говори о настојању државе и друштва да се мењају’, навела је.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић оцењује да се стање у српском друштву мења када је у питању толеранција, али да још није на задовољавајућем нивоу.

Пауновић истиче да се сутрашњи дан, у Србији први пут дочекује са јасном политиком владе у тој области, а, како оцењује, тешко је рећи која група је најугроженија.

Као забрињавајућу чињеницу, она је навела податке истраживања поверенице за заштиту равноправности који говоре о односу грађана, али и носилаца јавне власти на свим нивоима, када је у питању толеранција.

У тим истраживањима се наводи да скоро 50 одсто носилаца јавне власти сматра да су дискриминисане особе саме криве за то што се налазе у таквој ситуацији.

Међутим, Пауновић наводи да су предузете бројне активности које су допринеле да се доста тога промени, посебно када је у питању однос полиције, тужилаца, судија, Центара за социјални рад, али и свих служби са којима се грађани најчешће сусрећу када имају одређени проблем.

Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСЦО) установила је Међународни дан толеранције 1995. године.

То је дан који све на свету подсећа на поштовање и уважавање другачијих од нас. Повереник за заштиту равноправности Међународни дан толеранције обележава као свој дан.

У Месецу толеранције Канцеларија за људска и мањинска права ће, са Министарством омладине и спорта, уз подршку више неформалних група младих са локала, организовати такмичење Амбасадор толеранције и људских права и ЛАЈКОМАТ караван од Суботице до Новог Пазара.

Током тог каравана ће у више градова бити постављени апарати који ће снимати видео поруке грађана којима се афирмишу толеранција и људска права.

Прва ЛАЈКОМАТ акција биће организована у недељу 16. новембра у Суботици на Градском тргу са почетком у 12 сати.

Победник такмичења за Амбасадора толеранције и људских права биће особа чија видео порука буде највише шерована.

Главна награда за победника јесте посета институцијама Савета Европе у Стразбуру. Видео поруке биће постављене на портал www.немрзњи.рс, а званични хаштагови су #верујем #толеранција #немржњи.

Check Also

Караџић: Школа у Лапљем Селу спремно дочекује ђаке. Обележавање Светог Саве и ове године скромно

Друго полугодиште за ученике на централном Косову почело је у скалду са препорукама Министарства просвете. …