Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Статусна неутралност Еулекса најважнија

Ђурић: Статусна неутралност Еулекса најважнија

marko_djuric1Статусна неутралност Еулекса је императив за Владу Србије и та мисија ће увек имати подршку за такво деловање, као и за успостављање и јачање владавине права на Косову и Метохији, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохије Марко Ђурић.

Ђурић је новинарима, после састанка са шефом Мисије Еулекса на Косову и Метохији Габриелом Меучијем, рекао да Србија не признаје независност Косова и Метохије и да је присуство међународних мисија на Косову неопходно да би се јачала владавина права, а не за решавање статусних питања.
“Због тога је статусна неутралност Мисије Еулекса за нас императив”, рекао је Ђурић, истакавши да српски народ на КиМ не прихвата административну линију као државну границу.

Он је навео да је Меучију пожелео успех у раду и да је са њим разговарао о великом броју проблема са којиима се суочава српска заједница у покрајини, на бројне инциденте, етинички мотивисане нападе, убиства и превише криминалаца на слободи.
“Проблема у вези са кредибилитетом Мисије Еулекса има много, и ја Меучију од срца желим да те проблеме успе да реши, а неће му бити лако с обзиром на наслеђе које је затекао”, рекао је Ђурић, истичући да је Србима у покрајини потребна стабилност и владавина права.

Он је нагласио да је јако важно да се поштује део Бриселског споразума који се односи на успостављање судова у српским општинама у којима ће радити српске судије и тужиоци.
“Оног момента кад наши људи више не буду видели да су у затворима политички лидери, док се вође криминала налазе у оближњим кафићима, мислим да ћемо моћи да кажемо да смо ближе оставаривању мандата и циљева, не само међународне заједнице него и свих који теже нормалној ситуацији на Косову и Метохији, а Србија томе свакако тежи. Док се то не деси, не можемо очекивати да ће се однос српске заједнице према тој мисији променити”, рекао је Ђурић.

Он је навео да је са Меучијем разговарао и о случају Оливера Ивановића, Стевана Вуловића, Славише Ристића и да је указао на оправдане бриге у вези са тим, наводећи да “није нормално да неко буде иза решетака толико дуго на тај начин”.
“Све инструменте, политичке и дипломатске, које имамо у рукама као држава да бисмо помогли тим људима, наставићемо да користимо, укључујући и политички притисак и домаће и међународне правне гаранције. Нећемо штедети енергију”, рекао је Ђурић.

Он је рекао да је са Меучијем разговарао и о оснивању суда за ратне злочине који би пред лице правде извео оне који су одговорни за злочине на Косову и Метохији које је починила терористичка УЧК-а.
“Желимо успех Мисији Еулекса и Меучију и спремни смо да им помогнемо да ту тешку ситуацију коју су затекли и наследили из претходног периода промене”, поручио је Ђурић, истичући да Мисија Еулекса треба да делује на целој територији Косова и да своја овлашћења користи како би стала на крај организованом криминалу.

Упитан да ли је са Меучијем разговарао о проблему илегалних мигранта, Ђурић је рекао да ће то свакако бити тема разговорима са министром унутрашњих послова, али и поручио да је важно сагледати корене проблема који је заједнички за целу Европу.

Check Also

Петковић: Уместо да формира ЗСО, Курти наставља са својим милитантним плановима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да Курти, уместо да формира …