Главна / Вести / Косово и Метохија / Формирање Заједнице српских општина велики изазов

Формирање Заједнице српских општина велики изазов

AleksandarJablanovicПредставници Срба са севера Косова очекују да убрзо након конституисања косовске скупштине и формирања владе на дневном реду буде питање формирања Заједнице српских општина што ће, како оцењују, бити велики изазов.
Председник Српске листе Александар Јаблановић очекује формирање Заједнице српских општина одмах након конституисања косовске скупштине
– “Надам се да ће друга тачка дневног реда Скупштине Косова бити формирање Заједнице, одмах након што буде усвојен бужет за 2015. годину, јер је за његово усвајање пробијен сваки разуман рок ”- рекао је Јаблановић.
Председник Српске листе нагласио је да је са друге стране разуман рок за формирање Заједнице српских општина такође пробијен.
– “Заједница српских општина ће у најскоријем периоду бити формирана, одмах након конституисања Скупштине Косова. Заједница ће имати озбиљна овлашћења и ингеренције ”- поручио је Јаблановић.
Он је подсетио да су гаранције за Заједницу српских општина дали политички центри у Београду, Бриселу и Приштини што, како је оценио, указује да ће Заједница имати велика овлашћења. Јаблановић сматра да ће Заједница гарантовати специфичан начин живота Срба на Косову и Метохији у будућем периоду.
Градоначелник Звечана Вучина Јанковић изјавио је гостујући у програму митровичког Радија “Контакт плус” да је конституисање Заједнице српских општина највећи изазов који очекује Србе на Косову. Јанковић је истакао да ускоро очекује формирање Заједнице и да се инсистира на томе да Заједница српских општина буде препозната и у српском и у косовском законодавству. Градоначелник Звечана је додао да ће Заједница српских општина сигурно имати тачно дефинисана извршна овлашћења.

Check Also

Вучић: Знамо имена наших људи које желе да ликвидирају на КиМ

Председник Србије је на ТВ Прва рекао и да потези Приштине не доприносе решавању тензија, …