Главна / Друштво / Предавање о ХИВ-у за средњошколце

Предавање о ХИВ-у за средњошколце

ПредавањеУ Сали Скупштине општине Грачаница данас је одржана едукативна радионица о полно преносивим болестима за средњошколце са територије општине Грачаница.

Око двадесетак средњошколаца присуствовало је предавању које је организовала америчка организација КУСА у сарадњи са општином Грачаница.

У сусрет 01. децембру који се у свету обележава као светски дан борбе против ХИВ-а предавање о овој опакој болести одржала је др Весна Васић са Хируршке клинике у Грачаници.

Она је за портал општине Грачаница казала да је задовољна данашњим одазивом и интересовањем младих који су, како је рекла, показали зрелост али и солидно знање када је превентива против ХИВ-а у питању.

“Ово је мали корак али вема значајан за све младе људе са овог простора. Позивам их да воде рачуна, да уче и стално се информишу о свим опасностима које ХИВ са собом носи како би се заштитили од ове инфекције. Тренутно се тест на ХИВ не ради у болници у Грачаници због недостатка реангенаса али очекујемо да ће се ускоро ситуација по том питању решити и да ћемо наставити тамо где смо стали пре пар месеци како би сви који то желе могли да се тестирају”, казала је др Васић.

У предавање о ХИВ-у, укључила се и директорица Одељења за образовање општине Грачаница, Гордана Тоскић, која је отворила дискусију са средњошколцима како би их припремила за прву недељу децембра када ће стечено знање на овој дводневној радионици пренети својим другарима у школама из којих долазе.

Једносатна едукативна радионица биће одржана и сутра у  сали Скупштине општине Грачаница када ће средњошколци појединачно одржати презентације на тему ХИВ-а.

Присутним средњошколцима подељене су брошуре ради боље информисаности о ХИВ-у које садрже 10 чињеница и 10 митова о АИДС-у.

Предавању су присуствовали ученици Грађевинско саобрађајне школе из Грачаници као и одељења у Лепини, Гимназије у Лапљем Селу и одељења у Лепини, Медицинске школе у Грачаници, Економско трговинске школе у Лапљем Селу,  Електротехничке школе у Сушици и основне школе у Лепини.

 

Check Also

Вучић на тест вожњи: Најбрже возом кроз Србију икада -181 км

Председник Србије Александар Вучић обишао је јутрос нову железничку станицу Инђија, која се реконструише у …