Главна / Вести / Косово и Метохија / Ракић: Буџет Административне канцеларије недовољан

Ракић: Буџет Административне канцеларије недовољан

goran_rakicГрадоначелник Северне Митровице Горан Ракић изјавио је данас да је незадовољан буџетом Административне канцеларије који је, како је оценио, много мањи него што су реалне потребе општине Северна Митровица.

Ракић је данас на десетој редовној седници СО Северна Митровица представио извештај градоначелника за девет месеци рада.
Он је напоменуо да је ступио на дужност марта месеца ове године и да општина Северна Митровица нема свој буџет већ користи буџет Административне канцеларије Северна Митровица.
“Ми смо у сарадњи са шефицом Административне канцеларије Адријаном Хоџић успели да искористимо тај буџет за инфраструктурне пројекте, затим за помоћ грађанима Северне Митровице који су се обратили како општини тако и самој Административној канцеларији” – казао је Ракић.

“Наравно да нисам задовољан, не радом Административне канцеларије или општине него нисам задовољан буџетом те Административне канцеларије јер је тај буџет много мањи него што су реалне потребе једне општине а посебно једне нове општине Северна Митровица која је мултиетничка” – подвукао је Ракић.

Он је рекао да се мора наћи начин за помоћ свим заједницама, да се заједнице не смеју одвајати, подсетивши да у Северној Митровици постоји албанска, српска, бошњачка, ромска одн. заступљене су све заједнице И да се буџетом за 2015.годину мора изаћи у сусрет свим заједницама.

Градоначелник Ракић је рекао да још увек нису добили никакве информације да ли је на централном нивоу усвојен предлог буџета за општину Северна Митровица за 2015.годину.
“Чекамо да се формира Влада и скупштина у Приштини. Према неким мојим информацијама тек након 8.децембра знаћемо конкретније колики нам је буџет усвојен, да ли према њиховим окружницама као што су они препоручили или онако како је скупштина усвојила” – казао је Ракић.

Он је рекао да су за финансијски извештај Административне канцеларије према централној власти одговорни и градоначелник и шефица Админситративне канцеларије, истакавши да се буџет мора трошити онако како је усвојен, буџетском линијом, и да се средства не смеју употребити за неке друге намене.

Према његовим речима, за контролу су надлежни ревизори који контролишу рад Административне канцеларије, трошење буџета, те да је сам извештај Административне канцеларије упућен трезору тако да контрола иде и са виших инстанци, одн. за контролу трошења буџета надлежни су и трезор и министарства и Влада.

Ракић је напоменуо и да је Северна Митровица можда једина општина на северу али и југу Косова и Метохије која нема своју зграду тј.зграду општине и скупштине опстине .

Он је рекао да што се тиче изградње саме зграде општине, имају не само уверавања већ су одређена и средства из ЕУ И изградња општине Северна Митровица почеће већ негде почетком пролећа.

Зграда општине Северна Митровица према његовим речима, биће у насељу Бошњачка махала.

Данашњој десетој редовној седници СО Северна Митровица присуствовало је 17 од укупно 19 одборника. Седници су, између осталих присуствовали и шефица Административне канцеларије Северна Митровица Адријана Хоџић, представници косовског
Министарства локалне самоуправе, начелник косовскомитровачког округа Васо Јелић, представник полицијске станице Митровица Север, као и представници УНМИК-а, ОЕБС-а И Кфора.

Check Also

Петковић обишао шесточлану породицу Гогић у Великој Хочи

Директор Канцеларије  за Косово и Метохију Петар Петковић борави у дводневној посети  у јужној српској …