Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Већа средства Владе Србије за повратак расељених

Ђурић: Већа средства Владе Србије за повратак расељених

djuricДиректор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас у Скопљу да је Влада Србије донела одлуку да у наредној буџетској години издвоји већа средства за повратак расељених лица на Косово и Метохију.

Ђурић је у Скопљу, где је присуствовао дводневној регионалној конференцији о питању расељених лица коју је организовао ОЕБС, рекао да је Влада Србије донела одлуку да у наредној буџетској години, уз све мере штедње, ипак износ средстава предвиђен за повратак расељених буде већи него у претходној години.

“Та чињеница говори о нашем односу према значају питања повратка. Не мислимо да је могуће доћи до суштинске нормализације и санирања последица сукоба до момента док нисмо барем делимично ублажили патњу кроз коју пролазе људи који су протерани са Косова и Метохије”, казао је Ђурић.

Он је навео и да је са конференције у Скопљу послата порука да је неопходан позитиван преокрет и суштински помак по питању повратка истичући да је степен повратка интерно расељених лица на Косову незадовољавајући и нижи чак и од стопе повратка у неким афричким земљама које су искусиле крваве грађанске конфликте.
“Људи који су прогнани са Косова и Метохије не очекују одговоре на велика политичка и статусна питања и не занимају их разлике које постоје међу политичким чиниоцима. Они желе да чују одговоре на питања где ће да живе, од чега ће да живе, да ли ће имати радна места и здраствену заштиту, да ли ће имати безбедност и каква ће бити будућност њиховог живота за 5 до 10 година”, казао је он.

Наша одговорност је да њима понудимо заокружене и свеобухватне одговоре на та питања, рекао је Ђурић изразивши уверење да је један од разлога зашто је повратак изостао тај, јер нису успели сви заједно да одговоре свеобухватно на питања која представљају главну бригу протераних.

Један од резултата скупа у Скопљу којем су поред Ђурића присуствовали и представници владиних званичника из Подгорице, Приштине и Скопља је да се представници ових организација на техничком нивоу сусрећу једном месечно.

Министар за повратак и заједнице у Влади Косова Далибор Јевтцих изјавио је да је повратак на јако ниском нивоу и да је узимајући у обзир број расељених испод 10 одсто оних који су се на Косово вратили.

Јевтић је то оценио као поражавајућу чињеницу истакавши да је много разлога за то.
“Треба створити боље услове за повратнике и да дамо одговоре на питања која погађају расељене, а које је годподин Ђурић поменуо”, казао је Јевтић.

Директор црногорског Завода за збрињавање избеглица Жељко Шофранац изјавио је да је на Косово до 2005. године враћено 3000 расељених лица и да је онда до 2012. трајао застој.

Посао повратка расељених лица из Црне Горе појачан је активношћу надлежних министарстава и сада постоје добре назнаке да процес повратка расељених може добити на пуном замаху у неким општинама Косова, рекао је Шофранац.
“Оно што је важно јесте да се повратницима обезбеди пуни приступ права, а то значи да поред смештаја имају здраствено осигурање, тршиште рада, приступ образовању и све оно што би реинтегрисало расељене”, рекао је он.

Шофранац је изнео податак да у Црној Гори има око 100 породица које желе да се врате на Косово, што је како је оценио, значајно и што ће олакшати и ренитеграцију оних лица која остају у Црној Гори, “јер је то један важан финансијски и економски ефекат који сваку државу оптерећује па и Црну Гору”.

Шеф Мисије ОЕБС-а на Косову Жан Клод Шлумберже изјавио је да ће ОЕБС наставити да подржава процесе које воде у правцу повратка расељених лица.

Check Also

Петковић разговарао са породицом Николе Недељковића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас је разговарао са породицом Николе Недељковића …