Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић: Повратак расељених зависи од новца

Јевтић: Повратак расељених зависи од новца

Dalibor JefticМинистар за повратак и заједнице у косовској влади Далибор Јевтић изјавио да охрабрује чињеница да је Влада Србије одлучила да издвоји већа средства за повратак расељених на Косово у наредној години.

Министар Далибор Јевтић је у изјави Танјугу рекао да повратак расељених у 2015. зависи најпре од обезбеђивања услова на терену за повратак расељених лица, а затим од обезбеђивања финансијских средстава.

“Ако успемо да одбранимо буџет Министарства за заједнице и повратак и уколико он не буде ускраћен, можемо очекивати неке резултате у наредној години”, рекао је он.

Јевтић је нагласио да охрабрује чињеница да Влада Србије издваја већа средства за процес повратка у наредној години и да је план да се заједнички ради на пројектима повратка како се они не би дуплирали, као што је био случај раније.

“Мислим да ће удруживање и финансијских и других средстава помоћи да број повратника у 2015. години буде знатно већи”, закључио је Јевтић.

Јевтић је изјавио да, пре уласка Срба у нову Владу Косова, треба разговарати питањима који су за њих важна, као што су Заједница српских општина и заштита имовине.

Јевтић је подсетио да ће конститутивна седница Скупштине Косова бити одржана 8. децембра, истакавши да Срби још нису били у прилици да званично разговарају о учешћу у Влади Косова.

“Докле год радне групе две партије које су направиле коалицију ПДК (Хашима Тачија) и ЛДК (Исе Мустафе) не договоре њихов начин сарадње, ми нисмо у прилици да разговарамо са њима. Очекујем да ће након тога представници Српске листе бити у прилици да разговарају са ове две партије око наших услова и будућег учешћа у Влади Косова”, рекао је он.

Оно што јесте важно су, оценио је Јевтић, она питања која смо раније помињали, а то су Заједница српских општина, питање повратка расељених лица, заштита имовине Српске православне цркве, формирање нових општина и друга.

Све су то теме које су нама важне, о којима желимо да разговарамо и на којима желимо да радимо у наредном периоду, поручио је Јевтић.

Check Also

Петковић разговарао са породицом Николе Недељковића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас је разговарао са породицом Николе Недељковића …