Главна / Вести / Косово и Метохија / Грачаница: Особе са инвалидитетом на маргинама друштва

Грачаница: Особе са инвалидитетом на маргинама друштва

osobe sa invaliditetomМеђународни дан особа са инвалидитетом, који се данас обележава широм света, у Грачаници је протекао без икаквих активности удружења које се баве проблемима особа са посебним потребама.

Положај особа са инвалидитетом на простору централног Космета је, према речима секретара удружења дистрофичара КиМ Драгана Јосифовића, катастрофалан.

„Ако имате чињеницу да чак ни данашњи дан не обележава ни једно  од удружења које се баве питањима инвалидности, а разлог је недостатак средстава и недовољно слуха људи који одлучују о томе. На жалост некоме је вероватно у интересу да се оваква удружења ослабе и угасе како не би имали проблема са особама са инвалидитетом“.

Јосифовић је апеловао на све надлежне да се, како је казао, освесте и схвате да особе са инвалидитетом имају своја права а и потребе и да целокупно друштво има своје обавезе према њима.

Највећи проблеми особа са инвалидитетом су образовање и незапосленост. У српским срединама на централном Космету на посао чека око сто особа са инвалидитетом. Због немогућности стицања средњошколског образовања, највећи број ових лица има само основно образовање што је додатна отежавајућа околност при налажењу било каквог запослења“.

И поред овакве ситуације бележимо један леп пример. Захваљујући Министарству за рад и социјална питања Владе Србије и Националне службе за запошљавање недавно су у Грачаници до посла дошла четири лица са инвалидитетом.

„Лица са инвалидитетом су добри радници и показују друштву да могу бити корисни чланови заједнице а не само примаоци неке врсте помоћи, али ово је сезонски посао који траје само шест месеци и то није трајно решење питања запослења овим лицима.“, каже  Јосифовић.

Ситуација је идентична када је у питању Удружење слепих и слабовидих особа у Грачаници. Трајко Петковић који води ово удружење каже да опстају само захваљујући материјалним трошковима које добијају од министарства за рад и социјалну политику Републике Србије.

„Последње две године нас нико нити обилази, нити пита треба ли нам нешто. Пројеката нема, а на ниједан наш захтев нико не одговара. Ситуација нам је као и у читавом друштву“, каже Петковић.

Међународни дан особа са инвалидитетом обележава се од 1992. године, а према проценама Светске здравствене организације инвалидна лица чине 10% становништва.

Check Also

Петковић обишао шесточлану породицу Гогић у Великој Хочи

Директор Канцеларије  за Косово и Метохију Петар Петковић борави у дводневној посети  у јужној српској …