Главна / Друштво / Почела предавања о ХИВ-у у средњим школама

Почела предавања о ХИВ-у у средњим школама

Predavanje o HIV-uЕдукативна радионица о ХИВ-у, намењена средњошколцима, настављена је данас у средњим школама на територији општине Грачаница. Стечено знање са дводневног семинара одржаног у општини средношколци данас преносе својим вршњацима.

Неколико десетина ученика Медицинске и Техничке школе присуствовало је данас предавању о ХИВ-у на којем су им стечено знање о овом вирусу пренели ученици који су прошле недеље учествовали у едукативној радионици која је одржана у Сали СО Грачаница у организацији америчке организација КУСА, општине Грачаница и Удружења младих из Грачанице.

Тамара Филиповић, ученица трећег разреда средње Медицинске школе данас је својим друговима испричала нова сазнања о ХИВ-у и за портал општине Грачаница каже да је ово драгоцено искуство које ће јој, као будућем медицинском раднику, много помоћи у даљем усавршавању и раду.

“ На едукативној радионици сам допунила већ стечено знање о ХИВ-у. Нисам данас имала трему јер ми није први  пут да имам овакве јавне наступе. Интересантно ми је и волим то да радим.Схватање сиде зависи од саме особе да ли је она довољно сазрела да схвати суштину те болести. Али видим да полако сазревамо и да многи од нас могу озбиљно о томе да причају”, казала је Тамара.

Директорица Одељења за образовање општине Грачаница, Гордана Тоскић, каже да је тешко причати о овој теми у једној патријахалној средини али да је чињеница да се табу међу средњкошколцима о томе оваквим предавањима полако руши јер, како је казала, они имају право да знају много више него што су до сада о ХИВ-у научили.

“Важно је да и родитељи разговарају са својом децом јер су они својој деци најбољи пријатељи и зато морају да стално раде на изградњи узајамног поверења. Ако деца стекну поверење у своје родитеље и ако могу са својом децом да разговарају и о оваквим темама то ће бити најбоље за све.Ово предавање је само почетак остварења наших планова. У наредном периоду организоваћемо предавања о полно преносивим болестима, нежељеној трудноћи и контрацепцији”, нагладила је Гордана Тоскић.

Др Весна Васић, предавач током едукативне радионице одржане у сали СО Грачаница прошле недеље, присуствовала је данас часу о ХИВ-у у Медицинској школи у Грачаници. Каже да је задовољна резултатима и одазивом ученика.

“Предавања се настављају по школама и наредне две недеље. Деца јесу стидљива али су се током радионице опустила и комуникација је попримила успешан ток. Надам се да су стекли зање које ће им помоћи и у образовању и у друштвемом животу”, рекла је др Васић.

Предавање о ХИВ-у организовано је данас  и у Електротехничкој школи у Сушици а наредних дана предавања ће бити одржавана у свим средњим школама на територији општине Грачаница.

Check Also

Вучић: “Олуја” је највеће етничко чишћење после Другог светског рата

На државном комеморативном скупу у Новом Саду, посвећеном сећању на све страдале и прогнане Србе …