Главна / Вести / Косово и Метохија / У Липљану обележена храмовна слава и дан општине

У Липљану обележена храмовна слава и дан општине

lipljan2Свету архијерејску литургију поводом храмовне славе Ваведења Пресвете Богородице  у истоименом храму у Липљану, служио је Владика рашко-призренски Теодосије. У пригодној беседи пред великим бројем окупљених верника Владика Теодосије је позвао народ да Господу поднесе подвиг пре свега кроз труд, пост, молитву и братску љубав.

“Данас и увек треба Богу да заблагодаримо за све његове дарове у овој нашој невољи која нас је задесила. Ево, овај храм као и храм светих мученила Флора и Лавра су сачувани благодаћу божијом а сигурно и вашом одлучношћу да останете на овом месту. Да нисте овде остали не би ни овај храм био сачуван. Био би пусто место”, поручио је у беседи владика Теодосије.

Говорећи о значају празника владика Теодосије рекао је да је за све људе сабране на овај празник у липљанској цркви ово велика радост јер је Ваведење Пресвете Богородице велики и значајан празник који се слави и у Хиландару али и свуда по свету .

“И овај древни храм који је сачуван у Липљану јесте велики залог који је нама дат од Бога да у њега долазимо и да се молитвом обраћамо Господу и Пресветој Богородици да нам дарују све што нам је потребно а то је да на првом месту будемо хришћани, да будемо људи и да опстанемо на овим светим просторима. Свесни смо да  не можемо својим силама и својим снагама да учинимо оно што је надчовечанско, а то је у овим условима опстати на овим просторима,  али можемо молитвеним заступништвом Пресвете Богородице“, казао је владика и позвао вернике на покајање јер је то, како је рекао, најбољи начин чишћења и лечења душе од свега што свесно и несвесно чинимо,  како би постали други људи, изнова рођени духовно.

Златко Лазић председник привремог органа општине Липљан, која данас обележава општинску славу каже да га радује велики број људи који се окупио у цркви Ваведења Пресвете Богородице у Липљану.

„Надам се да ћеследеће године доћи још већи број верника што за нас представља једну наду у боље сутра, наду да ћемо овде опстати и остати“, рекао је Лазић.

lipljanНа територији општине Липљан данас живи око 6000 Срба, а у Липљану их је око 500.

Домаћин овогодишње славе у Липљану, народни посланик са Косова Владета Костић предао је колач будућем домаћину Славољубу Савићу из Батуса.

Од представника општинских органа власти осим председника општине Грачаница Бранимира Стојановића празничној литургији у липљанској цркви присуствовали су и заменик председника општине Грачаница Небојша Миловановић и начелник Косовског управног округа Срђан Петковић.

Check Also

Петковић обишао шесточлану породицу Гогић у Великој Хочи

Директор Канцеларије  за Косово и Метохију Петар Петковић борави у дводневној посети  у јужној српској …