Главна / Вести / Косово и Метохија / Одржан хуманитарни концерт Ансамбла “Венац” у Бања Луци

Одржан хуманитарни концерт Ансамбла “Венац” у Бања Луци

Kocert u Banja LuciУ оквиру обележавања педесет година од постојања и рада Народног ансамбла „Венац“ из Грачанице и турнеје која је том приликом организована у Републици Српској, синоћ је у Великој дворани Дечијег позоришта у Бања Луци, одржан први од три концерта.

Сав приход биће упућен породицама чија је имовина страдала у мајским поплавама.

„Мислим да је ово нешто највредније у овом тренутку што им се могло поклони, и да се истовремено покаже људима који су се ове године у Републици Српској, као и у Србији и читавом региону сусрели са бројним недаћама, катастрофалним поплавама, да им се покаже у ствари, колико су духовне вредности значајније, вредније и много постојаније од свих материјалних. Те материјалне могу нестати за неколико минута у неколико дана, а ове духовне које сте донели са собом трају вековима. Хвала вам на томе, што чувате традицију, обичаје, што чувате културно наслеђе и што га преносите широм света, и што сте га ноћас донели у Бања Луку“ рекао је, обрачајући се гостима Конзул Генералног Конзулата Републике Србије у Бања Луци Радослав Илић.

Директорица Народног ансамбла „Венац“ Снежана Јовановић није крила одушевљење наступом, не само свог ансамбла, већ и чланове КУД „Копаоник“ из Лепосавића.

„Нас је Влада Републике Србије задужила да чувамо културну баштину Косова и Метохије и Србије, да је ширимо и представљамо где год можемо“, рекла је Јовановићева.

Председник Удружења за помоћ Србима на Косову и Мерохији Милорад Арлов, захвалио се управи и члановима друштва што, како је рекао, чувају благо Косова и Метохије за које ретко може да се створи прилика да се види. Верујем да су после овог концерта, овдашњи,  више привржени тамошеим Србима. Верујем да је ово почетак традиције која ће се редовно одржавати у Бања Луци, и да ће у будуће, културно уметничка друштва из Републике Српске тесно сатађивари  са друштвима Србије и са Косова и Метохије.

Емоције које су владале у дворани, многима су нагонили на сузе у очима.

Након успешног концерта у Бања Луци, Народни ансамбл „Венац“ из Грачанице и КУД „Копаоник из Лепосавића, песмама и играма са Косова и Метохије, представиће се вечерас од 19 часова публици у Градишки.

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …