Главна / Вести / Србија / Вукчевић: Тужилаштво спрема извештај о истрагама о српским жртвама

Вукчевић: Тужилаштво спрема извештај о истрагама о српским жртвама

vukcevicТужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић каже, поводом замерки да се није довољно радило на расветљавању злочина над српским жртвама, да Тужилаштво спрема обраћање јавности у коме ће бити показано колико је урађено у истрагама о српским жртава, јер се “тим податком манипулише”.

“Ради се на новим предметима, али не желим да најављујем нове поступке. У Тужилаштву не може да се не ради. Само је питање колико се то види. Да смо имали веће капацитете, много би тога више било урађено”, рекао је за Телевизију Б92 Вукчевић који крајем јануара због законских промена одлази у пензију не завршивши мандат, јер испуњава старосни услов.

Према његовим речима, регионални споразуми су управо и склапани да не би државне границе биле баријере уз помоћ којих би неки избегавали кривичну одговорност.

Одбацујући медијске оптужбе на свој рад и рад Тужилаштва, Вукчевић истиче да се не ради о персоналним нападима, већ о нападима напад на институцију Тужилаштва за ратне злочине.

Вукчевић сматра да је циљ учесталих напада на њега да се релативизацију истраге које иду ка “командујућем кадру” и додаје да је Хашки трибунал престао да ради, па се отвара простор да Тужилаштво процесуира и “оне горе”.

То је, међутим, према његовом мишљењу, и разлог кампање против Тужилаштва, које, како је додао, већ има “једну истрагу против једног генерала”.
“Сада се отвара простор да се Тужилаштво бави командујућим кадром. Хаг је радио навише и средње предмете, а нама је остављено да радимо најниже, те егзекуторе”, навео је Вукчевић.

Говорећи о одласку у пензију, Вукчевић је рекао да “у пензију мора, јер испуњава старосни услов, има 65 година”, али да се поставља питање, да је он изабран на шест година, иако се у моменту када је биран тачно знало колико година има, и да му мандат траје до краја године.
“Нисам мењао извод из матичне књиге”, пренете су речи Вукчевића на сајту ТВ Б92.

Према речима Вукчевића, закон је промењен муњевито, у року од неколико дана, и самим тим није остављена могућност да он настави да ради.

Вукчевић је истакао и да је Тужилаштво започело четири предмета на расветљавању озбиљних кривичних дела и да је на путу да их доведе до краја.

Поводом медијских напада да је одавао податке из одређених предмета Американцма, као и оптужби да је један од његових заменика нелегално изабран, Вукчевић каже да су те оптужбе смешне.
“То су смешне ствари. То је све у павцу медијског линча и дискредитације личности, јер кад се то пласира има доста људи, простог света, који ће за вас рећи да сте америцки шпијун”, прокоментарисао је он.
“Циљ напада је онемогућавање Тужилаштва да ради свој посао, да даље открива, а на путу смо да још тога откријемо”, рекао је тужилац Вукчевић.

Он је навео и да је неопходно појачати капацитет Тужилаштва ако се жели његова ефикасност.

Извор: Танјуг

Check Also

Петковић: Србија трн у оку због успеха, мета напада Вучић

Члан Главног одбора СНС Петар Петковић оценио је данас да је Србија због својих успеха …