Главна / Друштво / Божић и обичаји

Божић и обичаји

vatra badnjakСрпска Православна црква и верници Божић прослављају , по Јулијанском календару, 7.јануара. Овај најрадоснији празник са собом носи и бројне обичаје. Прослава Божића започиње сечом Бадњака, младог Храстовог дрвета које симболизује топлоту пећине у којој је рођен Исус Христ. По старом народном обичају, по Бадњак одлазе млади момци и домаћини пре свитања, а у шуму поносе по флашу вина или домаће ракије, да се угреју и наздраве рођењу Сина Божијег. По повратку се од стабла храстовине направе крстићи који се полажу у њиву, виноград, бунар како би година била родна. На Бадњи дан се пече прасе или јагње, а домаћице припремају божићну трпезу.

voce jelkaОбичаји се разликују не само од места до места, већ и од домаћинства до домаћинства. Поједини домаћини уносе и сламу у кући , која симболизује јасле у витлајемској пећини у којој је положен новорођени Исус, код  других се она симболично само просипа на прагу са пшеницом, јечмом, кукурузом приликом уласка Божић Бате у дом. Након уношења Бадњака, ваља се, како стари кажу,  подложити ватра храстовином да се дом угреје и  разбукти љубав према врлинама и добру, као што је учињено у ноћи Христовог рођења у пећини.

voceБез сумње је ово празник богат обичајима. Радост за младе и старе. Обичаји за све генерације.  Најмлађи се посебно радују доласку Божић Бате, дељењу воћа, игрању с орасима. То је само део или почетак прославе Божића. Како су нам наши стари причали, на Бадње вече се не одлази на починак. До поноћи се пече печеница, а потом почиње прослава Божићног јутра.  У раним јутарњим сатима, пре него сване, млади дечаци, полазе код рођака и пријатеља. Они се називају полажајницима, и симболизују мир и доброту. По веровању, дочекују се као сам Господ који је рекао „Ко прима дете у дом свој, мене прима“.

МИР БОЖЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Check Also

Преминуо Игор Старовић, фронтмен групе “Дивљи кестен”

Фронтмен поп групе “Дивљи кестен” Игор Старовић преминуо је данас, после краће болести, у 56. …