Главна / Вести / Косово и Метохија / Протестни скуп поводом масaкра у Француској

Протестни скуп поводом масaкра у Француској

misingЧланови Удружења новинара Србије и Друштва новинара Косова и Метохије данас, 08.01.2014.године одржали су у Грачаници протестни скуп поводом терористичког напада у Француској у којем су убијени новинари француског сатиричног часописа “Charlie Hebdo” у Паризу.

Окупљени новинари на протесту испред Дома културе у Грачаници, код обележја “МИСИНГ”, носили су слике убијених колега из француске и поруке солидарности са њима.

Председник Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКиМ), Будимир Ничић, казао је да је овај терористички напад јасан показатељ да новинари никада и нигде нису безбедни ни у рату и у миру.

nicic&rakocevic„Посебно је страшно кад новинари страдају или буду нападани у миру. Ми овде на Косову то најбоље знамо јер је петоро наших колега убијено или киднаповано у последњих 15 година од када је овде стигло то наводно благостање и мир. Ова вест о нашим убијеним колегама је посебно узнемирила нас српске новинаре јер делимо сличну муку. Већ 15 година боримо се да сачувамо наше животе и за разлику од Француске где су убице наших колега откривене за 24 сата ми се и данас после 15 година боримо да сазнамо ко је и зашто убио и киднаповао наше колеге“, казао је Ничић на протестном скупу новинара у Грачаници.

Члан Удружења новинара Србије и Друштва новинара Косова и Метохије, Живојин Ракочевић, рекао је на протесту у Грачаници да злочин у Француској показује колико је слобода и у најразвијенијим демократијама крхка категорија и колико је слаб појединац али и систем.

„То показује и колико је моћно зло, да дође и да на такав спектакуларан, готово филмски начин прекине многе животе и прекине рад на слободи и нешто што је у самој сржи слободе и демократије.Сва поређења са овим простором су често бесмислена јер у основи ми такве неслободе живимо“, казао је Ракочевић.

Новинари из Грачанице су са скупа послали поруку у којој траже заштиту новинарске професије а породицама десеторо страдалих колега из Француске упутили искрено саучешће.

Check Also

Високи Дечани: Улога Кфора у заштити манастира је кључна

Представници Европа Ностра, пан-европске федерације за културно наслеђе, са седиштима у Хагу и Бриселу посетили …