Главна / Друштво / Гост Поподнева – Будимир Ничић

Гост Поподнева – Будимир Ничић

nicicГост емисије Пријатно поподне на таласима Радио Грачанице био је председник Друштва новинара Косова и Метохије Будимир Ничић. Са њим смо разговарали о томе колико и на који начин Друштво новинара може да буде од користи новинарима, као и које све повластице или привилегије могу имати новинари, уколико су учлањени. Истовремено, разговарали смо и о цензури и аутоцензури, објективности медија и кадровима у новинарству.

– Ми као Друштво новинара Косова и Метохије, немамо своје чланове, то су заправо чланови Удружења новинара Србије. Овде на Косову имамо 112 чланова. Сви они новинари који поштују етички кодекс Удружења, имају право на заштиту од стране Удружења. Постоји низ привилегија и услуга, почев од правне заштите, јер Удружење у Београду има своје адвокате, затим привилегија откупа радног стажа, погодности приликом путовања, боравка у хотелима и томе слично – рекао је Ничић.

– Отворени смо за све медијске раднике. Имамо три категорије: редовни чланови (професионални новинари и водитељи, сниматељи, фоторепортери), придружени чланови ( бивши новинари) и приправни чланови – појаснио нам је Будимир Ничић.

Ничић је поново изразио незадовољство реакцијом појединих медија након напада на српске новинаре на протесту у Приштини, па и самом медијском кућом РТК2, чији су новинари и били нападнути.

Када је у питању цензура, односно да ли она постоји или не, Ничић сматра:

– Посао новинара је да буду објективни. Мислим да ипак, више постоји аутоцензуре него цензуре.

Целу емисију можете преслушати испод текста.

Check Also

Девине воде: Награде Одаловићу, Јевтићу и Миленковићу

  У порти манастира Девине воде недалеко од Звечана данас су, након литургијер посвећене Икони …