Главна / Друштво / Проблеми у саобраћају

Проблеми у саобраћају

saobracaj

Годинама се суочавамо са проблемима у саобраћају. Из угла возача сметају нам многи поступци пешака. Из угла пешака, критикујемо возаче и њихово бахато понашање за воланом.

Ко је заправо крив?

И једни и други. Није редак случај да пешаци ометају возаче у вожњи. Најчешће се то дешава када уместо тротоаром, ходају улицом, што је у одређеном периоду и било оправдано, када су нам тротоари били блатњави или у неким улицама нису уопште ни постојали. Данас скоро све улице у Грачаници имају изграђене тротоаре, али наши пешаци су и даље наставили да се крећу улицом, тако да се врло често дешава да возило мора да стане, док се пешаци не помере с улице, нарочито ако су тренутно у разговору.

У скоро свакој споредној улици долази до оваквих проблема, док се у главној улици, односно на путу Приштина-Гњилане, врло често дешава да средњошколци и основци претрчавају улицу или ходају ван тротоара. Ни кугле које ограђују тротоар нису допринеле да се овај проблем реши. Пешачки прелази се не поштују, нити од стране возача, нити пешака. Пешаци прелазе улицу тамо где је њима згодно, а возачи се најчешће не заустављају на пешачком, чак и када виде пешака да управо ту чека,  па чак ни када виде родитеље с децом.

Да би смо овај проблем решили, морамо уклонити један недостатак, а то је недостатак културе у саобраћају. Најпре би се тиме морали позабавити родитељи и просветни радници, који би деци требали да укажу на основе понашања у саобраћају, а затим би смо се сви морали позабавити сопственим понашањем. Мало чешће би смо морали да се запитамо да ли неком сметамо и да ли би смо волели да нама неко смета.

Основа понашања, не само у саобраћају, већ и у свим другим областима живота, управо је у томе да се понашамо онако, како би смо волели да се и други понашају према нама.

Check Also

Полазници Призренске летње духовне школе посетили Ораховац и Велику Хочу

Педесетак студената из свих крајева Србије, али и из Црне  Горе и Републике Српске,  ових …