Главна / Друштво / Нема више старих заната

Нема више старих заната

1239106_224436107739808_597401962_o

Са поплавом бутика, кафића, ресторана, великих и малих продавница, чини се да у Грачаници у све већој мери недостају занатске делатности. Без обзира на то што живимо на подручју на коме се становништво у великој мери бави пољопривредом, без обзира на традицију која се у овим крајевима прилично поштује, неки занати као да изумиру, а неки су већ заборављени.

У Грачаници данас, скоро да и немате где да оправите ципеле, где да сашијете хаљину,  о неким другим и још старијим занатима да и не говоримо.

Неки занати већ одавно не постоје, а млађе генерације и не знају шта значе речи: содаџија, казанџија, бојаџија, рабаџија, ћурчија. Времена су се променила, па је све мања потреба за овим занатима, ма да добро је знати и по нешто о њима.

Оно на шта се данас своде занати у Грачаници јесу аутомеханичарски послови, аутолимарски и томе слично. Чини се да је данас лакше купити ципеле, него их оправљати, иако је оправка знатно јефтинија и у неким градовима кошта од 100 до 300 динара.

Грнчарски производи, иако веома квалитетни и пожељни у сваком домаћинству, такође овде не могу да се купе, јер немамо ни грнчара, док је зарада када је у питању продаја оваквих производа веома велика.

 

Check Also

Трајковић: Екипе су на терену у Угљару, заштићена су критична места од поновног изливања реке

Због обилних падавина, дошло је до изливања реке Приштевке, због чега је у Угљару поплављено …