Главна / Економија / ЦЕРГ: Мотор економског развоја општине Грачаница

ЦЕРГ: Мотор економског развоја општине Грачаница

cergУ емисији „Отворени студио“ која се емитује сваке среде од 11 часова на таласима Радио Грачанице, јуче смо са директорором Центра за економски развој и интеграције Александром Тoмићем, разговарали о економском развоју општине Грачаница.

Центар за економски развој почео је као идеја за стварање једног “Бизнис центра” који би помагао мештанима у процесу стартас бизнисима, међутим, имајући у виду да је направљена база података, првенствено незапослених, база података фимри које постоје на територији општине, као и база невладиних организација, то је био одличан повод за формирање центра.

„Повезали смо се са више невладиних организација и радили на реализацији више пројеката са циљем што боље оплеменимо економски развој. Првенствено смо желели да развијемо нове бизнисе. Организовали смо обуке за писање бизнис планова и након тога људи који су били заинтересовани да започну некакав посао били су у прилици да то и учине. Понуђени су им кредити по повољним условима, и то је узроковало да многи са ових простора, крену некаквим процесом производње и отпочињањем сопственог бизниса“, рекао је директор Центра за економски развој и интеграције Александром Тимићем.

Што се економског развоја тиче, тренутно се ради на листи приоритета.

„Одељење за економски развој и интеграције је ново одељење које је почело да фунционише од јануара ове године. Сада смо кренули да радимо листу приоритета, која се односи на привлачење инвеститора, а која би требало да буде завршена до краја овог месеца. Тада ће се знати шта ћемо да развијемо у шта ћемо да инвестирамо и које ћемо пројекте да подржимо“, истакао је Томић.

Економска ситуација је прилично тешка, како код нас, тако и шире, али општина има потенцијала да се развија.

Центар за економски развој Грачаница – ЦЕРГ, одељење при општини Грачаница основан је са циљем да ојача економију општине, пре свега кроз пружање подршке постојећим пословним субјектима, као и пружањем подршке оснивању нових.
Специфични циљеви су отварање нових радних места, диверсификација привреде и расположиве радне снаге, јачање конкурентности услуга и производа као и повезивање незапослених са пословним субјектима и обратно.

Check Also

Тодић: Ноћ протекла мирно, радови прекинути

Председник Привременог органа Општине Лепосавић Зоран Тодић изјавио је да је ноћ у селу Дрен …