Главна / Друштво / Хлеб све лошијег квалитета, векне пуне адитива

Хлеб све лошијег квалитета, векне пуне адитива

hlebБели, црни, векна или округли… немогуће је замислити оброк без хлеба, а сваким даном хлеб је све лошијег квалитета. Квалитетан хлеб можете направите сами, али за то се треба мало и помучити. Данас и јесте проблем у томе што се већина становништва ослања на пекаре.

“Што би се мучила и прљала руке, када ми је продавница, пекара испред носа” гласи слоган савремених домаћица.

Гњецав, често „празан“ и адитивима надуван хлеб је у понуди у свим пекарама и проданицама у локалу по цени од 40 динара. Оно што је сигурно јесте, да што је цена хлеба већа то је квалитет лошији. Разлика између овог хлеба овде и у централној Србији је велика и лако уочљива. Најбољи доказ да не постоје стандарди јесте да се изглед, укус и квалитет векне у једној истој пекари током недеље мења и по неколико пута. За црни хлеб се користи обично бело брашно које онда боје разним средствима, а превару можете препознати по томе што је прави црни хлеб мањи у односу на бели, а исте тежине. Ако препознате разлику можда и схватите да је узалуд бацати свакодневно паре, када месечно за брашно у зависности од квалитета можете издвојити 10 еура по џаку од 25 кг. Поред недостатка опреме, у занатским пекарама нема ни технолога, који би контролисали квалитет хлеба у чему је и највећи проблем. Многe адитивe и квасац користе од ока, иако прекомерне количине могу бити и штетне по здравље потрошача. Да ли ћете наставити да купујете хлеб или ћете се сами побринути за то остаје на вама да одлучите.

Check Also

У Косовској Митровици данас почиње Футсал лига КиМ

У недељу 28. новембра у 18 часова, у хали спортова у Косовској Митровици, играће се …