Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Срби се не враћају у косовске институције

Ђурић: Срби се не враћају у косовске институције

marko_djuric1Представници листе “Српска” неће се вратити у Покрајинску владу и привремене институције све док елементи договора из коалиционог споразума са албанским странкама на КиМ не буду испоштовани и српски народ уважен, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Ђурић је то саопштио, након састанка представника Срба са Косова и Метохије са њим и премијером Александром Вучићем, нагласивши да ће се у наредних недељу дана одржати хитна седница са представницима свих српских општина на којој ће се разматрати даљи потези после избацивања министра Александра Јаблановића из косовске владе и “политичког понижавања српског народа”.

“Ми у владу нисмо ушли да бисмо били фолклор или икебана нити ћемо учествовати све док неко буде мислио да треба да будемо декорација”, рекао је Ђурић и додао да је то став свих српских представника које је подржао и премијер Вучић.

Ђурић је истакао да је листа “Српска” спремна да разговара са Албанцима, али да неће прихватити застрашивање и понижавање, као и да ће и даље радити на томе да се услови за живот српског становништва на Косову побољшају.

Ђурић је најавио да ће се представници Срба једном месечно састајати са премијером и представницима Канцеларије за КИМ у Београду.

Он је додао да ће се све одлуке доносити јединствено и у договору са премијером Вучићем и Владом Србије, као и да ће се радити на стварању економских и политичких услова за останак Срба на КиМ.

Упитан да ли је сада право време да се поново покрене питање формирања Заједнице српских општина, Ђурић је рекао да закључци данашњег састанка показују у ком правцу се иде када је реч о њиховом формирању и додао да је то добар пут.
“Треба да стварамо догађаје на терену, а о њиховој формализацији ћемо размишљати касније”, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, и Оливер Ивановић је из затвора позвао на почетак заједничког деловања Срба и додао да су Срби спремни да почну да делују на тај начин.
“Почеће да стварају политичко јединство” рекао је Ђурић.

Он је прецизирао да ниједан од кључних елемената коалиционог споразума са Албанцима није поштован и навео пример приватизације, проблема у вези са имовином, као и избацивање министра Јаблановића из владе.
“Срби неће да ћуте, ова влада и Срби са Косова неће ћутати по питању отимања имовине” истакао је Ђурић.

Он је поручио Влади у Приштини да ће Јаблановић наставити политички да живи и да се “грдно преварио неко ко је мислио да ће га избацивањем из владе политички уништити”.

Бивши министар за повратак и заједнице у косовској влади Јаблановић рекао је новинарима да је његова изјава због које је избачен из владе била одмерена, а да је оно што се после тога десило опомена како Срби треба да се поставе према косовским институцијама.

Он је рекао и да се борба за политичка права Срба наставља.
“После данашњег састанка нема сумње да нећемо учествовати у нечему што је политичка фарса”, рекао је Јаблановић.

Упитан да ли је било уцена албанских политичара за повратак Срба у косовске институције, Јаблановић је рекао да српске представнике Албанци нису ни бирали, те да их не могу ни уцењивати.

Он је захвалио грађанима на стрпљењу, а представницима Листе “Српска” на јединству, истичћи да се борба за српске интересе наставља и да се ту ништа неће променити.

 

Check Also

СЛ: Предузети све мере и заштитити живот председника Александра Вучића

Српски народ са Косова и Метохије је дубоко забринут због информација, до којих су дошле …