Главна / Друштво / Пластичне кесе угрожавају животну средину

Пластичне кесе угрожавају животну средину

IMG_20150312_110923Људска небрига о заштити животне средине лоше  утиче на квалитет живота уопште и то слика коју свакодневно гледамо на нашим улицама. Пластичне кесе, чији је век дуготрајан, могу се наћи свуда у природи. Једно од станишта истих, углавном су гране дрвећа. Осим што загађују нашу околину стварају и лош амбијент.

Први пут су произведене 1977. године али су тек 1983.год доживеле експанзију. Кесе какве познајемо нису прављене од најлона како се често мисли, већ од пластике. Праве се од нафте и што се често не зна од природног гаса из којих се добија пластика полиетилен. Полиетилен стари од сунца (ако кеса није у земљи или дубоко у води) и распада се после много година на све мање и мање комаде у прах. Тако полиетилен продире у земљу и воду – трујући је.

Пластичне кесе са адитивима су амбалажа израђена од пластичног материјала којима је у току производње додат адитив за оксидациону разградњу и биоразградњу.

Пластичне кесе без адитива су амбалажа израђена од пластичног материјала коме у току производње није додат адитив за оксидациону разградњу и биоразградњу.

У Републици Србији успешно се успоставља систем извештавања о кесама, док је свуда у свету законом забрањена употреба пластичних кеса.

Када су папирне кесе у питању, дрвена пулпа од које се праве, меша се са високо отровним хемикалијама које се испуштају у реке и трују воду, земљу , биљке и животиње.

Дакле и пластичне и папирне кесе драстично трују и такође троше ресурсе којих немамо довољно! Крајње би време било да се оне полако избацују из употребе.

Не бацајте кесе и ђубре где стигнете, сачувајмо животну средину!

Check Also

Косовска Митровица: Промовисање доктора наука, Приштински универзитет има будућност

У недељи када се обележава 52. године рада и постојања Приштинског универзитета, промовисана је нова …