Главна / Друштво / Декупаж још увек недовољно заступљен на КиМ

Декупаж још увек недовољно заступљен на КиМ

sandra_jagodaЈагода Михајловић из Рабовца има интересантан хоби, којим исказује свој уметнички потенцијал. У питању је декупаж, којим се она професионално бави више од пет година.

Ова врста уметности на Косову и Метохији је још увек слабо заступљена.

Сама техника рада састоји се у исецању и аранжирању делова папира и његовом лепљењу на обојену или другачије припремљену површину, као и лакирању. Када се техника изводи на традиционалан начин, онда укључује наношење више слојева лака и папира који су шмирглани сваки посебно да се добије мек сјај и тродимензионалност слике.

За израду декупажа користи се неколико техника,а најпознатије су „салвета техника“ и „царски декупаж“.

„Када је техника за израду у питању, ја користим 12 до 15 техника, које  у 70 одсто случајева подразумевају ликовне технике а све остало је процес стварања декупажа и импровизације. Такозвани „царски декупаж“ је једна од најтежих техника за израду, али је исто тако и једна од најскупљих и најцењенијих техника. За „салвета технику“ користе се посебне салвете за декупаж и ова техника је нешто једноставнија за израду од царске“, нагласила је Јагода Михајловић .

Израда правог декупажа захтева пуно времена. На пример, са свим процесима израде до финализирања једне кутије за накит потребно је два до три дана.

Јагода Михајловић је члан Удружења декупаж креативаца Србије и, за сада, своје производе излаже и продаје у продавници Туристичке организације у Грачаници. Она је нагласила да се нада да ће у наредном периоду ова врста уметности и на Космету доћи до изражаја.

Декупаж је пореклом из Кине, из периода 13 и 14 века. У Европу је стигао у 17 веку, најпре у Француској, а након тога и на Балканско полуострво.

tanjiristalak za jajakutijakutija za nakit

Check Also

Косовска Митровица: Промовисање доктора наука, Приштински универзитет има будућност

У недељи када се обележава 52. године рада и постојања Приштинског универзитета, промовисана је нова …