Главна / Друштво / Уништено најмање 30 цркава и манастира на КиМ

Уништено најмање 30 цркава и манастира на КиМ

paljenje_crkavaПрема расположивим информацијама и фотографијама може се засигурно рећи да је најмање 30 православних храмова или потпуно уништено или оштећено, најчешће подметањем пожара.
Поред цркава у манастирима Девич, Св. Архангели у Призрену, Ђаковици и на другим местима уништене су десетине помоћних црквених зграда (парохијски домови, економске зграде и конаци), тако да укупан број уништених црквених зграда, износи близу стотину.

У Призрену су уништени  Храм Богородице Љевишке из 14 века, који је био запаљен. У овом храму биле су фреске из периода од 12 до 14 века, које су биле оштећене, олтарски простор оскрнављен, часна трпеза поломљена . Затим, запаљен је  храм Христа Спаса из 14 века;  Саборни храм Св. великомученика Георгија , који је саграђен 1856; Црква св. Николаја саграђена у 14 веку;  Црква св. Георгија из 16 века; Црква св. Недеље, која је саграђена у 14 веку; crkva1Црква св. Пантелејмона из 14 века у Поткаљаји;  Црква св. Козме и Дамјана-14 век, такође, у Поткаљаји;
Црква св. Недеље у Зивињану, код Призрена; Манастир Светих Архангела из 14. века, који је  опљачкан и спаљен у присуству немачких војника који га нису штитили .

У Призрену је спаљена и Богословија Св. Кирила и Методија, још три православне цркве и Владичански двор у Призрену. Поред двора запаљена је још једна црквена зграда у којој је живео црквењак.
У Ораховцу  је спаљена црква Свете Недеље, изграђена 1852. Према постојећим подацима запаљен је и парохијски дом.

rusenje_crkveУ Ђаковици са старим и новим парохијским домом 17. марта запаљена је црква Успења Пресвете Богородице (16-19 век); Саборна црква Свете Тројице у оквиру које су два звоника која су преживела минирање цркве у лето 1999. године 17. марта сравњена са земљом. Потом су наредних дана Албанци систематски разнели остатке цркве и направили парк; Црква Св. Лазара у селу Пискоте, код Ђаковице; Црква Св. Илије код Бистражина, оштећена 1999. године.

У Србици Манастир Девич из 15. века спаљен је до темеља, а гробница Св. Јоаникија Девичког отворена и оскрнављена. У оквиру манастира уништено је око 20 помоћних манастирских зграда ; Црква Св. Јована Претече, тзв. Митрополија са парохијским домом и свештеничким становима;
krstЗапаљена је црква Пресвете Богородице, у Белом Пољу, код Пећи. Поред цркве запаљен је и парохијски дом.
У Урошевцу су бачене три ручне гранате на Саборни храм цара Уроша;
Заједно са локалним гробљем уништена је и црква св. Илије у селу Некодим;
У Талиновцима, надомак Урошевца, запаљена је црква Св. Петра и Павла; У селу Совтовић уништена је црква Пресвете Богородице.

Уништена је црква и у Каменици.
Црква св. Архангела Михаила у Штимљу, која је саграђена 1920 запаљена је 17.марта 2004.године.

Spaljena-crkva-u-PrištiniУ Приштини је уништена црква св. Николе из 19. века. Црква је спаљена са парохијским домом и у њој је изгорео вредни дуборезни иконостас, десетине икона и целокупна црквена архива.
У Косову Пољу запаљена је црква Св. Николе, која  потиче из 1940.године.
У селу Бресје код  Косова Поља оскрнављена је црква Св. Катарине.

У Вучитрну је опљачкана и уништена црква Св. Илије из 19. века.

У Обилићу је уништена новосаграђена црква Св. Михаила.

У Косовској Митровици у јужном делу града,  два пута за редом паљена је црква Св. Саве.

Црква Св. Андреја у Подујеву, која је саграђена 1929, уништена  је 18. марта 2004.године. Према доступним  фотографијама источни део храма Св. Андреја је миниран , а звоник потпуно уништен експлозивним средствима као и зид који је окруживао цркву.

 

 

Check Also

ПУ “Ђурђевак” у Грачаници испратила још једну генерацију предшколаца

Предшколска установа „Ђурђевак“ у Грачаници организовала је приредбу и свечану доделу сертификата деци која су …