Главна / Друштво / У Грачаници обележно једанаест година од мартовског погрома Срба

У Грачаници обележно једанаест година од мартовског погрома Срба

udruzenje porodicaНа платоу испред  Дома културе у Грачаници одржан је скуп којим је обележена једанаеста годишњица страдања Срба у мартовском погрому на Косову и Метохији. Поред великог броја чланова породица киднапованих и несталих лица са ових простора скупу је  присуствовао  и председник комисије Владе РС за нестала лица Вељко Одаловић.

Обративши се великом броју окупљених грађана Одаловић је рекао да је веома тешко говорити о данашњем дану а не поменути све страдале и нестале Србе са ових простора у периоду од 1998. године до данашњег дана.

„ Тешко је говорити о данашњем дану, дану у којем је све било предодређено да вас овде више нема. Они који су тог дана направили сценарио да Срба, Србства, српских кућа и цркава, манастира и српског обележја не буде, нису успели да остваре све оно сто су замислили.

Нажалост остварили су доста јет се много оних који су протерани тог дана није вратило својим кућама нити су њихови домови обновљени.“

Одаловић је нагласио да су они који су требали да заштите сарпски народ и баштину заказали и уместо да помогну  Србима страдалницима помогли су разјареним хордама Албанаца.

veljko odalicВељко Одаловић подсетио је да ни инспиратори насиља 17, марта 2004. године нису кажњени.

На скупу је говорила и заменица директора Канцеларије за КиМ Малинка Митровић која је рекла да је тај 17. март 2004. године представљао јасну намеру да се једном народу затру сви корени његовог постојања на овим просторима.

Скупу се придружило и Удружење породица киднапованих и несталих које обележава 17 годима од почетка киднаповања и убијања Срба на Космету.

Председница Удружења Наташа Шћепановић је уместо говора прочитала своју поему која најбоље говори о дугогодишњој борби, залагању, неправди и понижењу како породица страдалих тако и свих Срба на КиМ.

Скупу су  поред осталих присуствовали и заменик премијера у косовској влади Бранимир Стојановић, градоначелник Грачанице Владета Костић, представници институција и предузећа са централног Космета, као и велики број чланова породица киднапованих, несталих и убијених Срба.

Check Also

У Доњој Гуштерици обележена сеоска слава и одржана прва Питијада

У оквиру Видовданских дана и сеоске славе у Доњој Гуштерици, Туристичка организација Грачанице и општина …