Главна / Култура / Oдржана промоција књиге “Српски језик на Косову и Метохији данас”

Oдржана промоција књиге “Српски језик на Косову и Метохији данас”

m.reljicУ оквиру трибине „Језик изолованих средина“ синоћ је у Дому културе Грачаница одржана промоција књиге „Српски језик на Косову и Метохији данас“, ауторке др Митре Рељић (професорке Филозофског факултета у Косовској Митровици).

О књизи и актуелном стању српског језика на Косову и Метохији су говорили:

Проф. др Софија Милорадовић, Институт за српски језик САНУ, мр Станислав Станковић, Институт за српски језик САНУ и мр Живојин Ракочевић, књижевник и новинар. Учесници трибине су се сложили да је књига „Српски језик на Косову и Метохији данас“, вредно научно дело које се може уврстити у научну литературу како домаћег тако и ванграничних оквира.

Уводну реч о књизи дала је проф. др Софија Милорадовић.

„Ова књига говори о језику и култури. У овој је књизи стало више књига, хиљаде живота којих се она на својеврстан начин тиче. Ова књига је књига о својеврсном лимфоциту и има религијарни карактер“, истакла је проф.др Софија Милорадовић.

Похвалу и топлу препоруку онима који књигу још увек нису прочитали дао је и професор др Станислав Станковић.

„ Пред нама је једна изузетна књига, једна у ниски бисерних књига о језику, посве другачија са научног аспекта, социолингвистичка и културолошка. Топло препоручујем свима ово књигу, посебно народу на Косову и Метохији. Нимало није било лако колегиници Рељић да дође до свих ових података, да обилази домаћинства и прикупља информације. Ова књига се може уврстити у научна дела, не само у домаћој већ и светској литератури“, рекао је мр Станковић.

Књижевник и новинар, мр Живојин Ракочевић књигу је препоручио пре свега професорима српског језика, јер је она, како он каже, борбени приручник за српски језик.

„ Сви професори српског језика, а и остали који нису прочитали књигу „Српски језик на Косову и Метохији данас“, аутора др Митре Рељић, требало би што пре то урадити јер је она борбени приручник за српски језик. Ова књига је решење за административну пресију над српским језиком. Говори о томе како да се сачува језик и како језик и његови корисници проналазе начин да се изборе се злим намерама, са административним, културолошким и етничким сегментима који искорењују српски језик на Косову и Метохији“, закључује Ракочевић.

Завршну реч о књизи, захвалност присутнима и учесницима на промоцији исказала је ауторка књиге др Митра Рељић.

Пројекат „Изоловане средине – стварање, страх и култура као слобода“ подржало је Министарство културе и информисања Владе Републике Србије.

 

Check Also

Представа “Звонар Богородичине цркве” одиграна у Зајечару

Синоћ је у позоришту “Зоран Радмиловић” у Зајечару одиграна представа “Звонар Богородичине цркве” а наступ …