Главна / Друштво / Грачаница: Одржана духовна предавања на тему „Лествица врлина“

Грачаница: Одржана духовна предавања на тему „Лествица врлина“

 

popoviУ галерији  Дома културе у Грачаници  синоћ је  одржано четврто предавање у циклусу Васкршњег духовног семинара, под називом  „ Лествица врлина“.

Четврта недеља поста посвећена је великом подвижнику светоме Јовану Синаиту – Лествичнику. Познато је учење овог светитеља о усхођењу и борбеном узрастању на лествици врлина.
О усaвршавању у врлини и врлинском позвању и призвању свакога хришћанина говорио је Његово Преосвештенство Епископ стобијски г. Давид.

„ Циљ нашег „путовања“ јесте уподобљавање Богу.Овај циљ се постиже врлинским животом. Врлина је једна општа реч која се разлаже на посебне врлине.Оне не морају дабуду увек повезане са неким духовним искуствима и доживљајима. Сасвим је могуће да врлине могу бити нешто свакодневно, нешто практично што представља плод духовног живота. Да би смо илустровали ово што кажемо можемо да се послужимо примером једног светитеља који поучавајући врлинском животу каже:  – „Не можеш да трошиш свој новац на сиромашне , онда бар немој да узимаш оно што припада другима“, не можеш да постиш – онда бар немој да се предајеш материјалним задовољствима, не можеш да благосиљаш оне који те вређају – онда бар истрпи увреде ћутањем и боготрпељивошћу, не можеш да  чиниш добро ономе који ти чини штету – онда бар немој да му се светиш “. У нашем предању врлине су оне вредности и дела која имају за циљ спасења створеног и палог човека и оне су плод светодуховског живота човека“, рекао је у свом излагању  Епископ стобијски г. Давид.

Предавању које је организовала Епархија рашко- призренска у сарадњи са Домом културе у Грачаници присуствовао је велики број верника, свештенства и ученика Призренске богословије.

Check Also

У српским срединама на КиМ регистровано 18 новозаражених корона вирусом

У српским срединама на Косову и Метохији, од тестираних 58 узорака, регистровано 18 нових случајева …