Главна / Вести / Косово и Метохија / Гост Отвореног студија- Винка Радосављевић

Гост Отвореног студија- Винка Радосављевић

vinkaПоложај Срба повратника у Пећком округу је за нијасну бољи у односу на период од самог повратка на својим огњиштима. Изгнанство нису поднели, одлучили су да се врате. Живот у излованости подносе тешко, али храбро и одлучно, са вером у боље сутра.

Тема данашњег издања емисије „Отворени студио“ је живот и проблеми Срба повратника у Пећком округу.

Начелница Пећког округа госпођа Винка Радосављевић причала је животу и положају оних који су одлучили да живе на својим огњиштима, лишени слободе кретања, заштите и основних грашђанских права, културних догађаја, спортских дешавања, свега оног , без чека други не могу ни да замисле живот.

„Ништа се посебно није променило у нашим животима у Метохији. Можда је за нијансу боље од периода самог повратка. Сећам се да се тада нисмо смели кретати ван својих дворишта без пратње међународних снага. Можда смо превазишли тај проблем, али још увек нема ни једног кажњеног за вандалска понашања над нашом имовином за све ове године од наше одлуке да се вратимо у наше домове. Од 6.000 повратника, данас је остало 2.500 оних који још увек верују у боље сутра“, истакла је Радосављевић.

Срби повратници у Пећком округу претежно се баве пољопривредом, искључиво за личне потребе и тек ако нешто преостане за продају.

„Потпуно зависимо од помоћи Владе Србије. Становништво се овде бави пољопривредом за своје личне потребе. Од тога већина домаћинстава живи. Када је у питању здравство, у Осојану и Клини постоје Домови здравља, који за сада добро функционишу и пружају основне услуге пацијентима. Образовање је најфункционалнија грана у нашој енклави. Иако је простор у појединим школама проблем, образовни кадар је добар, тако да се са тим проблемима за сада носимо добро“, рекла је Радосављевић.

Начелница Пећког округа Винка Радосављевић је још једном позвала све повратнике на одлучност и истрајност и поручила да верује и нада се у даљу помоћ Владе Србије у опстајању повратника на овим просторима.

Check Also

Канцеларија за КиМ и ове године подржаће учешће произвођача са КиМ на Београдском манифесту

Канцеларија за Косово и Метохију подржаће ове године учешће туристичких организација, породичних винарија и малих …