Главна / Друштво / Цветковић: Трудноћа је нормално стање у организму жене

Цветковић: Трудноћа је нормално стање у организму жене

cvetkovic_sandraТема данашње емисије „Гинеколог“ била је трудноћа, о чему смо, као и сваког уторка од 11 сати, разговарали са доцентом доктором Сашом Цветковићем, који је и управник Гинеколошко-акушерске клинике КБЦ-а Приштина са седиштем у Грачаници.

Трдноћа се треба посматрати као нормално стање у организму жене. Трудноћа траје 280 дана или 40 недеља, односно 9 месеци.

„Трудноћа се у 95% случајева завршава порођајем. По протоколу гинеколога жена током трудноће треба најмање 4 пута да посети гинеколога и уради ултразвучне прегледе. Ја саветујем свим  женам  да оду на преглед код свог гинеколога када посумњају да су у другом стању и он ће на основу њеног општег здравственог стања направити шему прегледа. Наглашавам да је посета гинекологу веома битна на почетку трудноће како би лекар, уколико се можда ради о ванматеричној трудноћу то утврдио на време, јер таква трудноћа може бити опасна по живот труднице“, нагласио је Цветковић и напоменуо да је свака трудноћа у принципу индивидуална.

Током трудноће треба избегавати употребу лекова, осим у случају када то гинеколог из одређеног разлога одреди. Веома често лекари саветују трудницама да узимају витаминску храну и прописују им витаминске лекове, који ће поспешити нормалан развој плода.

„Новина од пре шест месеци јесте да је на препоруку фармацеутских кућа, Министраство здравља избацило из употребе лек Гинипрал, који се користио у многим случајевима за одржавање трудноће јер су испитивања показала да потенцијално може да изазове компликације код трудница“, нагласио је Цветковић.

Једна од метода, која се примењује у случајевима када жена не може да остане у другом стању јесте вештачка оплодња, али потребно је нагласити да ова метода не успева код сваке жене. Према статистичким подацима тек свака трећа жена успе да изнесе до краја трудноћу насталу вештачком оплодњом.

Чињеница, која је код нас веома популарна да свака трудница мора да једе за двоје, према речима доктора Цветковића, није тачна и свака жена треба да уноси количину хране која је њој довољна а сама беба из крви мајке узима оно што је њој потребно. Током трудноће нормално је да жена дода од 9 до 12 килограма.

„Свака трудница треба свој начин исхране да прилагоди другом стању и да уноси што више витамина, јер у периоду када се ствара скелет бебе мајка треба да уноси што више калцијума. Исто тако, треба обратити пажњу на телесну тежину током трудноће, јер прекомерна тежина жене угрожава здравље и ње саме и бебе“.

Постоји пракса свуда у свету, па и код нас да се жене одлуче за гинеколога који ће им водити трудноћу, али чињеница је да тај лекар не може у свим случајевима урадити и порођај.

Check Also

Вучић на тест вожњи: Најбрже возом кроз Србију икада -181 км

Председник Србије Александар Вучић обишао је јутрос нову железничку станицу Инђија, која се реконструише у …