Главна / Друштво / Флаширана или водa из славине?

Флаширана или водa из славине?

vodaВода је једна од најзначајнијих и најдраоценијих супстанци на нашој планети. Без воде за пиће нема живота и она је у данашње време постaла право „плаво злато 21.века“.

Вода покрива две трећине Земљине површине, а мање од 1% је употребљиво за пиће.

Људско тело састоји се 70% од воде и потпуно је јасно да је вода један од примарних елемената одговорних за живот.
Мозак човека састоји се 85% од воде, крв има 90%, а јетра, један од најважнијих органа, садржи 96% воде.
Људски организам може без хране издржати дуже од неколико недеља што не  важи за воду, јер  је она неопходна организму за функционисање. Свака људска ћелија, ткиво и орган треба воду.

Због свега тога од великог је значаја за наш организам  квалитет воде, коју користимо за пиће, било да је то вода са чесме или флаширана.

Све трговине на простору Косова и Метохије веома добро су снабдевене флашираном водом за пиће. На тржишту је много заступљених произвођача-прерађивача воде за пиће, тако да постоји и недоумица за коју се воду одлучити и колико дуго се сме користити флаширана вода.

Поједини стручњаци тврде да свакодневно коришћење флаширане воде може бити штетно по здравље, а неки су мишљења да је она ипак здравија него „чесмовача“.

Позната је чињеница да је флаширана вода за пиће у последњих десет година једна од најпрофитабилнијих грана индустрије у свету.

Цена неких познатих-брендираних вода у Грачаници је 0,40 евра  за пола литре а за боцу  од 10 литара  потребно је издвојити око 1,50 евра.

Многи мештани се одлучују за куповну воду, мада стручњаци саветују да се наизменично користе више врста воде, како не би дошло до поремећаја минералног баланса у организму.

Иако су водоводни системи застарели, не постоје никакви докази да је флаширана вода здравија од воде из славине. Штавише, поједине флаширане воде су слабијег квалитета.

Check Also

Вучић на тест вожњи: Најбрже возом кроз Србију икада -181 км

Председник Србије Александар Вучић обишао је јутрос нову железничку станицу Инђија, која се реконструише у …