Главна / Друштво / 7. април – Светски дан здравља

7. април – Светски дан здравља

zdravljeСветски дан здравља обележава се широм света 7. априла сваке године под покровитељством Светске здравствене организације (СЗО).
Одлука да се овај дан обележава као Светски дан здравља донета је на првој Скупштини СЗО одржаној од 24. јуна до 24. јула 1948. године у Женеви, пошто је 7. априла исте године одлука о конституисању СЗО званично ступила на снагу након што је и последња држава чланица УН ратификовала ту одлуку.

Светски дан здравља се слави као годишњица оснивања СЗО, с једне стране, али у исто време организација користи тај дан да би скренула пажњу светске јавности на најзначајније проблеме у вези са здрављем људи на глобалном нивоу.

Иначе, Светски дан здравља признају и обележавају многе владе и невладине организације заинтересоване за јавно здравље, а међу њима је и Србија.

Сваке године СЗО и друге институције организују различита међународна, регионална и локална дешавања с фокусом на тему коју је за ту годину препоручила СЗО.

То подразумева организовање предавања, дељење промотивног материјала, медијске кампање, едуковање здравствених и других радника и појединаца свих узраста, организовање бесплатних прегледа и давање савета у домовима здравља, Црвеном крсту, на јавним местима…

Светски дан здравља је први пут обележен 1950. године са темом “Упознајте свој здравствени систем”, од када па све до данас су у центру интересовања стављани различити проблеми у складу са препорукама СЗО.

Check Also

Вучић на тест вожњи: Најбрже возом кроз Србију икада -181 км

Председник Србије Александар Вучић обишао је јутрос нову железничку станицу Инђија, која се реконструише у …