Главна / Друштво / У манастирској продавници многобројни производи сестринства

У манастирској продавници многобројни производи сестринства

manastirska-prodavnicaУ дворишту манастира Грачанице налази се продавница, која ради током целог дана и у којој мештани могу да купе иконе, бројанице, књиге, као и многобројне производе сестринства манастира Грачанице.

Опремљеност манастирске продавнице последњих година је веома добра, чиме су побољшани  услови куповине манастирских производа и за овдашње становништво, али и за туристе.

Када су домаћи производи сестринства у питању, у продавници се могу наћи три врсте вина по цени од 600 до 1000 manastirska_prodavnicaдинара, колико кошта посебно цењено и здраво купиново вино. Производ који се посебно цени на Косову и Метохији је, свакако, ракија, а у овој продавници можете купити домаћу шљивовицу, лозовачу, ораховачу, вишњевачу, мастику и ликер од нане по цени од 700 до 1100 динара.

У продавници манастира Грачанице се по приступачној цени може  купити мед за 300 динара по теглици од 250 мг, као и џем и неколико врсти слатка, које сестринство спрема од манастирског воћа.

brojaniceНаш народ практикује да у сваком манастиру који посети купи бар по икону и бројаницу за себе и своје укућане. Сестринство манастира Грачанице има у понуди велики избор бројаница израђених од неколико врсти материјала, међу којима су и јако популарне у последње време, бројанице од кристала и полудрагог камења, које се могу купити по цени од 100 до 550 динара.

Када су иконе у питању, у понуди су пластифициране и рађене на дрвету, има их свих величина, а када је цена у питању, свакако су скупље ручно рађене и позлаћене иконе.

Ова продавница је веома добро опремљена црквеном литературом за све узрасте и оно што је потребно нагласити јесте љубазност и услужност продавачица.

Незамислива је чињеница да неки туриста посети Грачаницу, а да не обиђе овдашњи манастир и не понесе бар неки детаљ за успомену из овог манастира.

Check Also

Вучић на тест вожњи: Најбрже возом кроз Србију икада -181 км

Председник Србије Александар Вучић обишао је јутрос нову железничку станицу Инђија, која се реконструише у …