Главна / Друштво / Данас је Светски дан Рома

Данас је Светски дан Рома

romiДанас се обележава Светски дан Рома, установљен са циљем да се укаже на тежак положај Рома и да се државе подстакну да обрате посебну пажњу унапређивање њиховог положаја.

Тај дан се обележава у част првог Светског конгеса Рома, који је одржан 8. априла 1971. у Лондону. Тада је за ромску химну прогласена песма “Ђелем, ђелем”, а установљена је и ромска застава са точком као централним симболом.

Поводом Светског дана Рома, представнике Националног савета ромске националне мањине данас ће примити председник Србије Томислав Николић, најавила је председникова служба за сарадњу са медијима.

Заштитник грађана Саша Јанковић је, уочи тог празника, оценио да су Роми и даље најугроженија мањинска група у Србији, а до сада постигнути резултати на унапређењу њиховог положаја нису отклонили кључне препреке за њихову социјално-економску интеграцију.

Он је у саопштењу достављеном медијима оценио да битније промене у том погледу не може бити без доследне примене афирмативних мера у образовању Рома, због чега заштитник грађана ове године посебну пажњу посвећује потпуном правном уређењу тог питања.

Председник Националног савета ромске националне мањине Витомир Михајловић изјавио је да је задовољан спровођењем Стратегије када је реч о образовању и здравственом положају Рома док, како је рекао, у области становања и запошљавања не може никако бити задовољан.

“У области образовања постигнути су одређени видљиви резултати, преко афирмативних мера уписа ученика у средње школе и на факултете, а у неких 173 основних школа уведен је педагошки асистент ромске националности, који је карика између школе, учитеља, ромског ученика и његових родитеља. Тиме је повећан број ромске деце у основном образовању за 20 одсто”, рекао је Михајловић Тањугу.

И заменик директора Канцеларије за људска и мањинска права Драгољуб Ацковић навео је да је тек делимично задовољан применом Стратегије, истичићи да осим теоретског дела који је направљен, “нисмо видели неку нарочиту корист”.

Проблеми Рома у Србији, су како је рекао, бројни и пре свега се односе на њихов економски и социјални положај, стамбене проблеме и политичку заступљеност.
“Статистика показује да је један Ром седам пута сиромашнији од најсиромашнијег Србина, а тек 20 одсто Рома је функционално писмено”, нагласио је Ацковић.

Check Also

Вучић на тест вожњи: Најбрже возом кроз Србију икада -181 км

Председник Србије Александар Вучић обишао је јутрос нову железничку станицу Инђија, која се реконструише у …