Главна / Друштво / Данас је Велики петак

Данас је Велики петак

Veliki-Petak-unutraПравославна црква обележава Велики петак, који се сматра најтужнијим даном хришћанства, јер је тог дана Исус осуђен и разапет на Голготи. Обичај је да се на данашњи дан фарбају ускршња јаја, најчешће црвеном бојом која симболизује Христову крв.

Тога дана Исус је и осуђен и разапет на Голготи, где је умро. Гледајући шта народ и војници раде с њим, рекао је: “Оче, опрости им, јер не знају шта раде”.

Велики петак се сматра најтужнијим даном хришћанства. На тај дан се не служи литургија, осим ако су Благовести.

vaskrsnja_jajaНа Велики петак се пости, једе се само суви хлеб и пије вода. Обичај је да се на тај дан фарбају ускршња јаја, најчешће црвеном бојом која симболизује Христову крв.

На Велики петак се не пева, не весели се, а од Великог четвртка до Ускрса, недеље када је Исус васкрсао, не звоне црквена звона, јер су она у православној цркви знак радости, него се време богослужења и оглашења умрлих најављује дрвеним клепалом.

У васкршњој посланици патријарх Иринеј је поздравио мајке, оне који страдају и пате, прогнане, све презрене и понижене, и сужње у тамници, трудбенике и раднике, путнике по сухом, мору и ваздуху, учене и неуке и све оне који трагају за вечним смислом и тајном живота, болесне и напаћене.

Очевидно је, додаје се у посланици, да се васкрсење Христово јавља и показује не само као победа над смрћу и пролазношћу него и као откривење пуноће божанског промисла о свету и човеку.

Check Also

У Косовској Митровици данас почиње Футсал лига КиМ

У недељу 28. новембра у 18 часова, у хали спортова у Косовској Митровици, играће се …