Главна / Друштво / Васкрс је почетак и темељ нашег Васкрсења

Васкрс је почетак и темељ нашег Васкрсења

patrijarh_irinejТрадиционалним поздравом “Христос васкрсе, ваистину васкрсе”, патријарх Иринеј са епископима честитао је предстојеће ускршње празнике уз поруку да никада не заборавимо да Васкрс значи почетак, сигурни залог и темељ нашег Васкрсења.

Поздрављајући мајке, оне који страдају и пате, прогнане, све презрене и понижене, и сужње у тамници, трудбенике и раднике, путнике по сухом, мору и ваздуху, учене и неуке и све оне који трагају за вечним смислом и тајном живота, болесне и напаћене и све људе, патријарх је у Ускршњој посланици пожелео да овај Ускрс свима донесе веру, наду, љубав и вечни живот, а односе тугу и смрт.

“Овим поздравом, обрадујмо нашу браћу и сестре на Косову и Метохији који данас са нама славе победу добра над злом, живота над смрћу, Христа васкрслога над силама таме”, наводи се у ускршњој посланици патријарха Иринеја, која први пут ове године неће бити прочитана пред новинарима, већ ће снимак сутра бити објављен на сајту СПЦ.

Патријарх је позвао вернике да се помоле господу васкрсломе да се мир врати свуда одакле је протеран, на првом месту у наша срца и у наше домове.
“Чувајмо светињу хришћанскога брака, јер је она основ узвишене, здраве и честите хришћанске породице”, порука је патријарха.

Патријарх и епископи позвали су вернике са свих континената да се заједно радују васкрсењу Христовом, које нас, како се наводи, позива да чувамо јединство Свете Цркве Христове, те да у љубави и слози једни са другима чувамо „јединство Духа свезом мира” и да никада своје земаљске интересе не стављамо изнад интереса Цркве и свеопштег добра нашег народа.

“Нека мука и тескоба наших дана узмакне пред светлошћу и радошћу васкрсења Христовог! И никада не заборавимо да Васкрс значи почетак, сигурни залог и темељ нашега васкрсења”, наводи се у посланици у којој се верници позивају “да загрле једни друге и сва створења, те да запевају свету песму вечног живота и светлости”.

Очевидно је, додаје се, да се васкрсење Христово јавља и показује не само као победа над смрћу и пролазношћу, него и као откривење пуноће Божанског промисла о свету и човеку.

“Најдубља чежња човекова јесте чежња и вапај за слободом и бесмртним животом. Но, истинска слобода човекова је само она слобода која га ослобађа од тираније пролазности и смрти – свака друга и другачија слобода представља чежњу за њом или просто привид слободе”, наводи се у посланици патријарха и епископа СПЦ.

Истиче се и да смо ми хришћани хришћани по томе што смо сведоци и носиоци тог вечног и непролазног људског достојанства, поставши, по благодати, „синови светлости и дана“.

Отуда је, поручује се, празновање Христовог васкрсења – празновање живота вечног и непролазног.

Порука Ускршње посланица је и да у светлости Христовог васкрсења – свако зачеће, рођење, и свако људско биће има вечни смисао, представља рађање за вечност, као и нашу вечну људску одговорност за њега.

Указује се и да данас, као и одувек, самољубље и саможивост прете да униште значај ове и овакве несебичне саможртвене Христове љубави, на чијем пламену се греју сва бића и сва створења.

“Поздрављајући вас, браћо и сестре, најрадоснијим васкршњим поздравом, позивамо вас да живите у љубави према Богу и ближњима, ходећи тако путем који води у вечни живот, јер ћемо само тако постати и бити синови и кћери васкрсења. Стога, чувајте у љубави тајну живота коју је установио и осветио сам Бог. Ово ради благостања и угледа нашега, ради наше деце – највећега блага, због којих живимо и радимо. Искрена верност и узајамно праштање да не изостане”, наводи се у Посланици.

Check Also

У Дому културе у Грачаници отворен десети “Графест”

Пројекцијом једног од најбољих документарних филмова на старом континенту “Ново јеванђеље ” који је урађен …