Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Пораст екстремизма-одговор на понашање албанских политичара

Ђурић: Пораст екстремизма-одговор на понашање албанских политичара

djuricПоследњи инциденти у Косовској Митровици показују велику напетост и тешку атмосферу за живот која ту дуже време влада и веома је важно да од албанских политичких лидера добијемо сигнале да не одобравају такве нападе, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Марко Ђурић.

Атмосфера у Косовској Митровици је генерално напета, не само у последња два дана, како је рекао Ђурић и додао да у јужном делу Срба готово да нема и да је чак и српско гробље цесто било на мети вандала.
“То је тешка атмосфера за живот”, рекао је Ђурић за ТВ Пинк додајући да је Косовка Митровица мала варош и да се у северном делу свега у неколико улица одвија живот, као и да северни део није изгубио мултиетнички карактер, јер ту живе поред Срба и Муслимани, Бошњаци, Роми, док у јужном делу готово да нема Срба.

“Веома је важно да добијемо сигнале од албанских политичких лидера да они не одобравају то понашање, инциденте и нападе, а они још увек ћуте” рекао је Ђурић.

Коментаришући да је председница Косова Атифете Јахјага осудила те инциденте и рекла да су неприхватљиви, Ђурић је казао да је “једно кад неко од званичника изда такво саопштење зато што их је неко од странаца или амбасада притиснуо да то ураде, а друго је када неко предузима кораке, и казни починиоце”.
“Када се издају саопштења то је за њих политички корисно, а има политичара који онда испод жита, испод стола аплаудирају екстремистима”, поруцио је Ђурић.

Коментаришцухи изјаве Едија Раме о уједињењу, Ђурић је казао да је реч о озбиљној политичкој матрици и да то није добро.
“Ми смо упозоравали Републику Албанију да се не понаша на тај начин, да се понаша далеко одговорније у складу са својим обавезама и то што су наумили никада неће моћи да остваре”, рекао је Ђурић.

Ђурић је казао да српско становништво на Косову много више занима како ће живети и у каквим условима, од великих политичких прича па и, како је казао, од претњи албанских лидера на које су навилкли.

Како је казао, зато не треба да чуди када као на одговор понашања албанских политичара имамо пораст екстремизма, и догађаје попут ових који су се догодили у Косовској Митровици.

Check Also

СЛ: Предузети све мере и заштитити живот председника Александра Вучића

Српски народ са Косова и Метохије је дубоко забринут због информација, до којих су дошле …