Главна / Вести / Јевтић: Ускоро изградња 60 кућа за Србе повратнике на КиМ

Јевтић: Ускоро изградња 60 кућа за Србе повратнике на КиМ

jelena i jevtic001Министар за повратак и заједнице у Влади Косова  испред листе „Српска“ Далибор Јевтић у емисији „Отворени студио“ говорио је о проблемима са којима се суочавају Срби повратници, плановима за наредни период, као и о подршци коју пружа Београд по питању повратка Срба на КиМ.

„Од почетка повратка Срба много је проблема на КиМ са којима се суочавамо сви заједно. Много је проблема на које Министарство за повратак није могло да утиче. Напади на повратнике и њихову имовину не иду у корист никоме, јер сви ми тежимо ка изградњи међусобног поверења и друштва које ће несметано ићи напред. Морају се  пронаћи виновници тих напада и треба их казнити у складу са законом. Проблеми из прошлости су очигледни, али сви заједно морамо сарађивати, разговарати о грешкама. Комуникација са међународном заједницом и косовском полицијом је најбитнија, јер  морамо разговарати и помоћи једни другима“.

Јевтић је рекао да је у предходном периоду много  кућа  изграђено за повратнике који данас живе у тим кућама.

jevtic001„Нажалост од почетка 2015. године вратила се само једна породица, то је због свих политичких дешавања на Косову. Министарство  није радило тј. није функционисало, јер је било проблема у косовском парламенту који су свима нама добро познати оставка Јаблановића, одлазак Срба из Владе Косова и још много проблема који се полако решавају. Пре неколико дана покренуто је питање на Управном одбору Министарства за повратак и заједнице, изградња кућа преко пројекта који реализујемо са  канцеларијом ЕУ на Косову и договорили се да се почне са изградњом шесдесет кућа на КиМ  где је потребно за повратнике“.

По речима министра Јевтића 50 процената је умањен буџет министарству којим руководи од предходних година.

„Посебно ћу се осврнути на подршку Београда коју нам пружа по питању повратка Срба на КиМ, не само о повратку већ и опстанку Срба на КиМ. Канцеларија за КиМ  је отворена за сарадњу, као и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић. Ми ћемо заједно радити да се што више Срба врати на своја огњишта. Потрудићу се да и са премијером косовске владе  Исом Мустафом исправимо  новонасталу ситуацију око буџета који је умањен на ребалансу буџета, уколико и то не буде у контакту сам са многим међународним организацијама који су вољни да  помогну“.

Oпширније емисија “Отворени студио”

Check Also

Петковић: Велика Хоча памти славна времена и славну историју још од цара Душана

Директор Канцеларије за Косово и Метохију након Ораховца обишао је и Велику Хочу и разговарао …