Главна / Вести / Косово и Метохија / Србија неће признати независност Косова због ЕУ

Србија неће признати независност Косова због ЕУ

tomislav-nikolicПредседник Србије Томислав Николић рекао је да мисли да ће најважнији услов за ступање Србије у ЕУ бити признавање независности Косова, али да Србија то неће учинити јер на такав услов не би пристао ни један народ.
ТањугТањуг
“Мислим да ће најважнији услов за наше ступање у ЕУ бити признавање независности Косова, али Србија је неће признати и никада је није ни признавала, и ми смо то јасно говорили представницима свих европских земаља и институција. Али, ако ЕУ настави да инсистира на таквој нашој одлуци, то ће значити да ЕУ не жели да нас види у свом саставу”, рекао је Николић у интервјуу руској агенцији Интерфакс.

У таквој ситуацији наша савест ће бити чиста, јер ће сви знати да смо учинили све да постанемо чланица ЕУ, додао је он.

“Али на такав услов не би пристао ниједан народ. На то могу пристати само робови”, рекао је председник Србије.

Упитан које кораке треба очекивати од Београда ако развој сарадње са Русијом буде препрека за интеграцију Србије у ЕУ, Николић каже:

“Мислим да ове претпоставке не стоје, пошто у нашим односима са Европском унијом значајнији проблем представља питање Косова и Метохије. Решавање овог питања је основни услов за наше приступање Европској унији, док однос с Русијом, конкретно увођење санкција против ње, може постати проблем тек када постанемо чланица ЕУ.”

Николић је додао да је Србија предочила свим европским званичницима свој став да се у овом тренутку не слаже са увођењем санкција против Русије, али када постане чланица ЕУ, биће у обавези да води заједничку спољну политику.

“За сада нисмо чланица ЕУ, и нисмо у обавези да се придружимо санкцијама”, нагласио је Николић.

Ипак, нагласио је Николић, проблем Косова и Метохије је питање које морамо решавати како бисмо постали чланица ЕУ, и морамо испунити услове које постављају Београду и Приштини поједине и врло утицајне државе.

“Конкретно, један од ових услова је да потпишемо међусобно обавезујући споразум. Иако ЕУ говори да у процесу преговора са Србијом остаје неутрална по питању статуса Косова, главно је да су најутицајније земље ЕУ већ признале независност Косова и Метохије”, рекао је он.

Он је подсетио да ради ступања у ЕУ земље морају да испуњавају 34 критеријума, и тако је било за све садашње чланице ЕУ, али у случају Србије, постоји још један критеријум, и то управо нерешен проблем Косова и Метохије.

“Мислим да прво треба да се покрене управо ово питање, како би смо разумели како европске и националне институције виде односе између Београда и Приштине и које поступке очекују од Србије у овом контексту. За сада се говори само о томе шта Београд мора да уради, а одговарајући кораци са стране Приштине се ни не помињу”, истакао је Николић.

Check Also

Канцеларија за КиМ и ове године подржаће учешће произвођача са КиМ на Београдском манифесту

Канцеларија за Косово и Метохију подржаће ове године учешће туристичких организација, породичних винарија и малих …