Главна / Друштво / Данас је Марковдан: Ево зашто су српски сељаци страховали од данашњег дана

Данас је Марковдан: Ево зашто су српски сељаци страховали од данашњег дана

Ikona-Sveti-Marko-600x339Српска православна црква и верници данас празнују Марковдан, крсну славу код многих Срба која се слави два дана после много распрострањеније – Ђурђевдана.

Апостол и јеванђелиста Марко (Јован Марко) био је син богате жене Марије, која је била пријатељ хришћанима, један је од апостола (ученика) Исус Христа и аутор првог јевађеља.

Према предању, његов ујак, Апостол Варнава и апостол Павле узели су га у пратњу на првом мисионарском путовању у Антиохију. Касније са ујаком Варнавом одлази на Кипар, а са апостолима Петром и Павлом у Рим. Свети Петар поставља Марка за епископа и шаље га у Мисир да проповеда. Тако је Свети Марко био први проповедник Јеванђеља и први епископ у Мисиру. Проповедао је у Ливији, Амоникији и Пентапољу. Из Пентапоља прешао је у Александрију.

У Александрији Свети Марко је основао цркву Божју, поставио епископа, свештенике и ђаконе.

Предање га сматра оснивачем Цркве у Александрији. Уморен од незнабожаца сахрањен је био у Александрији. Године 828. његово тело украли су млетачки трговЦИ и однели га у у Венецију где данас лежи његов саркофаг у цркви светог Марка.

Check Also

У Грачаници последњих недеља повећан број инфицираних корона вирусом

Због празничних окупљања  у Грачаници је последњих недеља знатно повећан број инфицираних вирусом Ковид 19. …