Главна / Друштво / Манастир Девич

Манастир Девич

devicМанастир Девич који се налази под главним венцем истоимене планине у Србији, Метохији – Косово и Метохија, саграђен је око 1434. године и налази се у дреничкој шуми, 5 км. јужно од Србице. Манастир је саграђен на месту где се у једној шупљој букви подвижавао велики подвижник из XV века Свети Јоаникије Девички, након што је у тај крај прешао из Црне Реке. Манастир је подигао деспот Ђурађ Бранковић око 1434. године у знак захвалности за оздрављење своје кћери-девице, по чему је манастир добио име. Ђурађ Бранковић је манастир сазидао на месту где је, четири године раније, 1430. године сахрањен пустиножитељ Јоаникије Девички. Године 1915. први пут су га опљачкале аустроугарске војне снаге после одступања српске војске преко Албаније у Првом светском рату. Други пут то се догодило 1941. године када је срушена и уништена испосница Св. Јанићија Девичког која се налазила на падини на северној страни манастира, као и источник који се налазио у удолини ниже манастира. Манастир су тада опљачкали албански фашисти. До тих догађаја манастир је у својим ризницама имао велику збирку рукописних и штампаних књига из XIX и XX века. Крајем јуна 1999. године, након повлачења југословенских снага безбедности са Косова и Метохије и доласка француских снага КФОР-а, манастир су спалили, опљачкали и потпуно уништили припадници ОВК (УÇК).

Фреске у манастиру, којих има у неколико слојева потичу из XV века и на њима је лик Св. Јанићија Девичког у одећи великосхимника и добро очувани натпис на коме пише да је он први ктитор места сего, а добро очуван је и лик Св. Акакија, као и композиције Свадба у Кани Галилејској и Исцељење раслабљеног.

У својој историји манастир Девич је обнављан више пута и састоји се из више цркава посвећених Ваведењу Богородице, Св. Јоаникију, Св. Ђорђу.

Манастир Девич од своје имовине поседује преко 60 хектара земље и око 250 хектара шуме (винограде у Великој Хочи, неколико кућа у Вучитрну и земљу у околини Бича у Лаушима, Лепини и Лудовићима).

Check Also

СПЦ и њени верници славе Светог Василија Великог

Данас је Свети Василије Велики архиепископ Кесаријски. Постоје многи обичаји али и сујеверја шта на …