Главна / Друштво / Дерматоскопски прегледи до краја недеље у Дијагностичком центру

Дерматоскопски прегледи до краја недеље у Дијагностичком центру

dermatoskopijaУ току ове недеље спроводи се кампања против рака коже, а овој кампањи придружио се и Дијагностички центар у Грачаници. Неколико десетина људи је током данашњег дана у дерматовенеролошкој амбуланти Дијагностичког центра затражило преглед младежа.

„Више десетина људи се у року од два дана јавило нашој амбуланти, како би заказали преглед и с обзиромм на то да не можемо све те прегледе да извршимо у року од једног дана, одлучили смо да ова акција траје до краја недеље“, рекао је за програм Радио Грачанице техничар дерматоловенеролошке амбуланте, Слободан Костић.

Дерматоскопске прегледе врши специјалиста дерматовенерологије др Светлана Стожинић, која је напоменула да је то јако битан преглед и саветовала  свима који примете промену  боје или величине својих младежа да што пре ураде дерматоскопију, како би се на време утврдило о каквим се променама ради.

„Дермоскопија или дерматоскопија  је неинвазивна оптичка дијагностичка метода у дерматовенерологији, која подразумева преглед површинских промена на кожи.
Основни значај дермоскопије је преглед и анализа пигментних промена коже. Овим се постиже рана дијагноза тумора коже, као и дифернцијација бенигних од диспластичних – потенцијално малигних промена, које захтевају хирушко уклањање и хистопатолошку дијагнозу“, нагласио је Костић.

У мере превенције спада адекватна заштита од УВ зрачења, напоменула је докторка Стожинић.

Меланом је најређи облик рака коже, али истовремено и најопаснији. Меланоме није лако препознати на први поглед, јер често изгледају слично као младежи. Акција превентивних прегледа траје до краја недеље и неопходно је напоменути да је сваки рак излечив уколико се открије на време.

Check Also

СПЦ и њени верници славе Светог Василија Великог

Данас је Свети Василије Велики архиепископ Кесаријски. Постоје многи обичаји али и сујеверја шта на …