Главна / Култура / Вече Горанаца у Дому културе у Грачаници

Вече Горанаца у Дому културе у Грачаници

DSCN5125У оквиру вечери посвећене горанској заједници на Косову и Метохији, посетиоци су могли да виде две изложбе, и то изложбу фотографија мр Бранка Пелиновића „Горанци у завичају“ и рукотворине домаће радиности. Посетиоци су могли да чују и традиционалну горанску музику, као и стихове истакнутог горанског песника Хамида Ишљамија.

Председник општине Грачаница Владета Костић изразио је задовољство што је ова куће културе (Дом културе Грачаница) данас домаћин Горанцима.

„Горанци су за нас Србе на овим просторима више од драгих пријатеља. Зато, желим да поручим да се осећате као да сте код куће. Сећам се неких безбрижнијих времена, када су горанска села била много шаренија, бучнија и веселија. Можда то данас није тако, али сте ипак остали и опстали тамо, упркос различитим пристисцима. Искрено се надам и сигуран сам, да ће тако бити и остати. Ви имате свој идентитет, културу, песме. Имате своја јела, свој језик, своју вероисповест и немојте да дозволите да вештачким поделама све то изгубите, јер ћете тако изгубити национални идентитет“, поручио је Коситћ.

nosnjaНајвећи проблем Горанаца, како кажу, јесте одлазак становништа из Горе. До 1999.године је у овој општини живело преко 20 хиљада људи, а сада једва 10 хиљада.

„Тренутно највећи проблем Горанаца је одлазак из Горе. Најгоре од свега, јесте, да одлазе млади, остају старци и немоћни. Остали, који су отишли долазе три пута годишње, када се жене, умиру и за Ђурђевдан, али је то недовољно за опстанак“, истичу Горанци у Грачаници.

„Горанци су посебна национална заједница која је аутохтона на Косову и Метохији. На тим просторима егзистирају од средњег века, а њихова животна територија је током историје због познатих разлога узрокованих политиком великих сила, отимана, смањивана, дељена. Фактичко стање крајем 20. века је да су Горанци као апсолутна већина живели у општини Гора, а као мањински народ су живели у суседним општинама, првенствено у комплексу планинског масива Шар планине. Део Горанаца остао је да живи, подељен, одвојен од својих сународника, тиме што је државном границом између бивше Југославије и Албаније неколико села припало Албанији. Горанци у Југославији, а потом у Србији, али и Горанци у Албанији успели су, упркос тешкоћама, да сачувају своју самобитност, језик, културу, обичаје, фолклор, и друштвену свест о припадању Горанској нацији“, речено је вечерас .

Све присутне су песмом поздравиле две младе певачице етно музике, Дајана Емини и Сташа Копривица.

Check Also

Позоришту „Јанићије Поповић“ из Дома културе „Грачаница” највише награда на овогодишњем фестивалу „ Моравски Цветић“

Аматерско позориште „Јанићије Поповић“ Дома културе Грачаницa освојило је четири награде на четвртом Међународном фестивалу …