Главна / Друштво / Отворени Студио: Рад ПУ “Сунце” из Липљана

Отворени Студио: Рад ПУ “Сунце” из Липљана

sladjana rasicПредшколска установа Сунце из Липљана основана је 1971 године. У свом дугогодишњем раду наилазила је на бројне проблеме, радила у добрим и мање бољим условима али ипак опстајала. Данас ради у огранцима. Ова установа има своје просторије у Гуштерици, Липљану, Новом Насељу, Лепини и Сувом Долу.

Педагог ПУ „Сунце“  Слађана Секулић Рашић рекла је да је и поред  не тако добрих услова за рад, у појединим местима у којима ова установа ради, задовољство проводити време и пазити на децу која бораве у вратићу.

„Најчешћи проблем који се јавља са децом јесте сам тај почетни процес адаптације. Многа деца су навикла на присуство својих родитеља, па је то оно што им најтеже пада у периоду свог боравка у вртићу. Понекад је много мањи проблем са децом нижих узраста него са предшколарцима, али пре или касније се свакако сви уклопе и у даље школовање понесу овај период као један од најлепших животних доба“.

Боравак у вртићу је период у којем деца упознају основне ствари и појмове из живота. По плану рада и закону о образовању Mинистарства просвете Владе Републике Србије предшколарци нису у обавези да пишу домаће задатке, а планом такође није предвиђено учење писања и читања, осим ако сами не покажу вољу и жељу за тим.

„ Период који деца проводе у нашој установи је онај у којем упознају основне појмове са којима ће се касније сретати, у даљем образовању, а то подразумева препознавање слова, бројева, појмова, упознавање околине… Наравно да постоје појединачни случајеви, што значи да увек у свакој генерацији постоји по неко дете које научи да чита и пише и пре него крене у први разред. Имали смо случајева да деца у вртићу покажу неки посебан таленат, за музику или сликање, па је и на нама и на родитељима да такво дете и даље усмеравамо ка развијању свог талента“, рекла је Рашић.

Међу многобројним активности ове установе недавно је одржан спортски час на теренима спортског комплекса „Драган Џајић“ у Грачаници, а 1. јуна ће као и сви њихови вршњаци у градовима широм наше земље у оквиру манифестације „Растимо уз плес“ играти на тргу у Грачаници.

Check Also

Вучић на тест вожњи: Најбрже возом кроз Србију икада -181 км

Председник Србије Александар Вучић обишао је јутрос нову железничку станицу Инђија, која се реконструише у …