Главна / Друштво / Тодоровић: Правилна исхрана кључ за очување здравља

Тодоровић: Правилна исхрана кључ за очување здравља

ivana todorovicЖивети здраво не подразумева само бавити се спортом, не конзумирати кафу, цигарете, алкохол. Живети здраво је много више од тога, а почетак и основа је здрава исхрана.

Редовном исхраном односно непрескакањем оброка који притом морају бити избалансирани, довољним уносом воде у организам и вежбањем не само да ћемо наш организам учинити здравим већ ћемо и себи продужити животни век и оно што свако од нас жели обликовати своју телесну фигуру.

Гостујући у поподневу радио Грачанице, Ивана Тодоровић – саветних за исхрану упутила нас је у основне чињенице везане за здрав начин исхране.

„Данас живимо брзо, сви негде јуримо, у пролазу завршавамо све обавезе па чак и обедовање сврставамо ту. Да би смо се хранили здраво, исхрану не смемо третирати као обавезу. Морамо одвојити време и направити распоред наших оброка. Најздравије је доручковати у првом сату након буђења. То би по правилу требало бити протеинска храна, обилнија од осталих оброка, али не претеривати у томе. Поред тога, један од најздравијих начина да започнете свој дан јесте да пре доручка попијете чашу воде која ће прочистити ваш организам од нагомиланих токсина и покренути ваш метаболизам. Уколико нисте у могућности да код куће доручкујете, онда понесите сендвич од куће јер је то сигуран начин да сте понели здраву и свежу храну, или уколико и за то немате времена, онда приликом куповања хране одаберите интегрална пецива, а да то опет, не буде навика и да се сваког јутра храните једном истом намирницом“рекла је Тодоровић.

Домаћа трпеза би за сваког од нас требала да буде што разноврснија и нарочито богата поврћем и воћем.

„Уколико у току дана имате три главна оброка и ужина по личној потреби, она је неопходно да се у вашој трпези нађе што разноврснија храна. Свако кувано јело треба да буде богато поврћем, што је више боја у њему, то је боље и здравије“.

Заблуда већине нас је да ћемо само тренирањем решити проблем вишка килограма.  Оно што се на тај начин постигне није дугог рока, а притом уништава наше здравље.

„ Уз правилну исхрану и редовно вежбање постижу се прави резултати. Уколико цео дан проведете једући слаткише и грицкалице, па се онда одлучите за вежбање само ћете исрпети организам. Утрошићете калорије, али нећете оставити здраве састојке свом организму, што наравно, не може бити добро“, прича за програм Радио Грачанице саветних за исхрану Ивана Тодоровић.

Закључак би свако могао сам да изведе: Упознајте свој организам, не прескачите оброке, вежбајте, користите сваку прилику за боравак на отвореном и можете рећи да водите здрав начин живота.

Check Also

Вучић на тест вожњи: Најбрже возом кроз Србију икада -181 км

Председник Србије Александар Вучић обишао је јутрос нову железничку станицу Инђија, која се реконструише у …