Главна / Вести / Косово и Метохија / Састанак Дачић,Ештон,Тачи данас у Бриселу

Састанак Дачић,Ештон,Тачи данас у Бриселу

taciПредседник Владе Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи разговараће данас у Бриселу, на радној вечери код Кетрин Ештон, о напретку у примени Бриселског споразума, најавила је портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчић.

“Они ће разговарати у оквиру плана примене који је био усвојен пре неколико недеља”, рекла је Коцијанчићева новинарима и додала да ће то бити “прилика да се направи процена досадашњег напретка у примени споразума из априла”.

Премијер Дачић је оценио да је данашњи састанак с Тачијем кључан, јер од њега зависи шта ће се налазити у писму Кетрин Ештон и комесара за придруживање Штефана Филеа.

Дачић је истакао да ће тема тог састанка бити све оно о чему две стране нису успеле да се договоре на састанцима радних група за имплементацију.
“Желимо да испунимо што више када је реч о имплементацији споразума”, рекао је Дачић и додао да ће српска делегација бити конструктивна.

У писму Филеа и Ештонове, како је истакао Дачић, државе чланице ЕУ ће се упознати са свиме што је до сада постигнуто у споразуму Београда и Приштине.

Супротно неким медијским извештајима, након вечерашње вечере у Бриселу се не очекује потписивање било
кавог новог документа, а у овом тренутку најважнија је примена споразума, казала је портпаролка високе представнице ЕУ.

Коцијанчићева је потврдила да ће Ештонова у петак, заједно са комесаром за проширење Штефаном Филеом, упутити земљама чланицама кратко писмо о напретку у спровођењу споразума и унутрашњим реформама у Србији.
“То је у оквиру припрема за састанак Министарског савета који ће идуће недеље бити одржан у
Луксембургу”, објаснила је она, додајући да садржај писма углавном зависи од онога што ће бити договорено за вечером.

Министри спољних послова ће у уторак у Луксембургу расправљати о додељивању Србији датума за почетак преговора о придруживању.
“Комисија је у свом извештају већ дала препоруку Савету да Србији одобри датум, тако да ће писмо садржати само ажуриране информације”, истакла је Коцијанчићева.

Check Also

Опљачкана кућа Станише Станојевића у Бабином Мосту

Јучерашњом пљачком породичне куће Станише Станојевића, у српском селу Бабин Мост, у општини Обилић, настављаjу …