Главна / Култура / Тасовац у Београду отворио фестивал културе Косова

Тасовац у Београду отворио фестивал културе Косова

tasovacМинистар културе и информисања Србије Иван Тасовац отворио је вечерас у Београду други Фестивал “Мирдита, добар дан!” којим се представља културна сцена Косова.
“Култура нам помаже да разбијемо међусобно неразумевање, јер култура не зна за границе”, поручио је министар отварајући фестивал и указао да је без културне сарадње немогуће и замислити помирење дубоко подељеног друштва.

Он је казао да је недавно присуствовао “несвакидашњем културном догађају” – представи “Ромео и Јулија” редитеља Микија Манојловића, у којој су српски глумци играли породицу Капулети, а албански породицу Монтеги, на својим матерњим језицима и без превода.

Тасовац је истакао да су се после представе глумци руковали с публиком, и тиме разбили позоришне баријере, али и поделе у друштву.

Фестивал је отворен уз слику прослављеног глумца Бекима Фехмиуа чије је речи цитирао глумац Бранислав Трифуновић.

Почетак фестивала обележио је мањи инцидент, када је у салу Дома синдиката ушао председник Удружења несталих и киднапованих с Косова, Симо Спасић, носећи фотографије 15 Срба убијених током рата.

Он је сео у први ред, поред министра Тасовца, и негодовао зашто није позван на фестивал.

Убрзо су му организатори објаснили да нико није лично позиван, али да свако може да дође и да је и он добродошао, те је Спасић остао у сали.

На Фестивалу се од 19 сати приказује филм “Три прозора и вешање” о жени коју игра глумица Ирена Цахани, силованој током рата и потом протераној из косовског села. Тај филм је вишеструко награђиван у иностранству, а холивудски часопис “Верајети” га описао је као “критички поглед на патријархалну културу”.

На програму Фестивала “Мирдита, Добар дан!” који траје до понедељка, 8. јуна, су и мултимедијална изложба, књижевно вече, забава уз музику косовских ДЈ-ева, пројекција кратких филмова и дискусија о “седмој уметности”.

Check Also

Отворена изложба слика Томислава Трифића

У оквиру обележавања 27. Сабора културног стваралаштва Србије данас је у просторијама ОШ „Свети Сава“ …