Главна / Култура / „Манифест потомка патос генерације“ у Грачаници

„Манифест потомка патос генерације“ у Грачаници

IMG_20150605_211430Дом културе у Грачаници и вечерас је био свратиште за све љубитеље добре књиге.
На вечерашњој трибини „Модерно и алтернативно у култури гета“, одржана је промоција књиге „Манифест потомка патос генерације“, песника Виктора Поповића. Ово је прво песничко издање аутора, које је подржала општина Грачаница.
Аутор књиге, Виктор Поповић отворио је промоцију занимљивим стиховима који на најбољи начин осликавају наше животе и наша стремњења.
Живојин Ракочевић који је написао поговор књиге, дао је савет песнику из Грачанице а и свим младим људима.

„На нама је, због нас самих и наше културе важно да вечерас кажемо Виктору да ово мора да се настави овако, у другом облику или другачије јер то значи да морамо заједно учити, радити и читати модерну поезију и активно се укључити у живот којим путујемо“, казао је Ракочевић.

Што се наслова књиге тиче, ми смо пуни грча, пуни смо патоса, тешких националних тема а Виктор је направио одмак управо од њих и заправо у сваком тренутку он се бави нашим националним питањем, додао је Живојин Ракочевић.

Када је реч о запажањима у књизи, сви критичари на вечерашњој промоцији сложили су се око јачине једне мисли, у питању је стих „Остало нас је тек толико да после нас не остане нико“. Он најбоље презентује ситуацију у којој се налази Српски народ на Косову и Метохији, рекао је Александар Дунђерин књижевни критичар.

Предраг Радоњић, новинар и филмски ствараоц у свом обраћању ставио је акценат на стихове у књизи који су изузетни сведоци свега онога, што се овде, свима нама догађа а везани су за млађу генерацију.

„Још једна изгубљена генерација, млада и поносна војна формација. Тек један век пролазних младића, списак безвредних људских бића. Нећу да верујем и о бољем маштам, нећу да сањам нити да праштам. Нисам спреман да себи проричем хоћу само да гласно вичем“- стихови песме НИСАМ ПАМЕТАН.

Књига „Манифест потомка патос генерације“, награђена је највећим аплаузом публике уз речи Ненада Тодоровића „Ово је сигурно најбоља књига Виктора Поповића коју сам ја прочитао и с’тога је свима препоручујем“.

Check Also

Отворена изложба слика Томислава Трифића

У оквиру обележавања 27. Сабора културног стваралаштва Србије данас је у просторијама ОШ „Свети Сава“ …