Главна / Друштво / Виријевићи: Верујемо у правду и институције које су стале иза нас

Виријевићи: Верујемо у правду и институције које су стале иза нас

IMG_20150610_092507Осмочлана породица Виријевић-Ничић која већ шест година живи у дванаест квадратних метара у контејнерском насељу „Воћар“ у Грачаници, ни после доделе решења о усељењу у стамбени објекат у Новом Бадовцу, не може да оствари своје право, јер је кућа узурпирана од стране мештанина Жике Стевића.

Подсећања ради, средствима државе Србије у Новом Бадовцу и насељу „Падалиште“ у Грачаници, саграђено је 84 стамбених јединица за инерно расељене и социјално-угрожене породице. Још не завршене станове и куће узурпирали су и насилно се у њих уселили 2011 године, људи, који су дали себи за право да одлучују како су баш они ти који заслужују да у њима живе.

Канцеларија за КиМ је после објављивања списка у октобру месецу, који је сачињен од стране локалне самоуправе а на предлог комисије извршила још једну проверу преко својих институција и потврдила листу добитника, који су у понедељак добили решења. Међутим, додела решења појединим породицама, осим суза радосница, донела је и одређене проблеме, јер се у додељене стамбене јединице а због узурпатора не могу уселити.

Породица Виријевић-Ничић која већ шест година живи у дванаест квадратних метара у контејнерском насељу „Воћар“ у Грачаници, ни после доделе решења о усељењу у стамбени објекат у Новом Бадовцу, не може да оствари своје право, јер је кућа узурпирана од стране мештанина Жике Стевића. Мајка шесторо деце, Наташа Виријевић, огорчена је ставом Жике Стевића из Новог Бадовца, који, како каже, не жели да напусти кућу.

„У понедељак смо добили решење за кућу у Новом Бадовцу али на жалост не можемо да у њу уђемо, јер господин који је ушао у објекат не жели да изађе. У априлу ће тачно шест година како смо овде у контејњеру. Супруг је из Златара а ја из Краљева. Најстарије дете, ћерка, има осамнаест година и на жалост лечи се од тумора на мозгу, слепа је и неспособна, а најмлађе пуни три године. Не радимо ни ја ни супруг. Обоје смо пријављени у Завод за запошљавање и живимо од социјалне помоћи коју добијамо од стране Републике Србије и то 21.200 динара месечно. Обратили смо се градоначелнику Грачанице Владети Костићу који нас је упутио на Љубинка Караџића председника Привременог органа Скупштине града Приштине који нам је обећао брзо решавање проблема, не само нашег, већ свих који су добили решења о додели станова и кућа. Рекао нам је да ће сви који су бесправно усељени, морати да напусте исте. Дани пролазе а нама је све теже. Психа нас убија. Желим да знам хоћемо ли ми и наша деца коначно имати свој кров над главом”, каже Наташа Виријевић за Радио Грачаницу.

Помагали су им медији и институције колико су били у могућности, чак и анонимни грађани, који су се о животу Виријевића упознали путем медија.

„Сада када сам добила решење о додели стамбеног објекта нисам у могућности да се у њега уселим. Емоције су помешане, измешала се и туга и срећа. Туга зато што не могу да уђем и средим кућу како ја желим, да пренесемо ово мало ствари које имамо, а срећа што живим у нади да ће се то једног дана и десити. Услови за живот у контејнеру су несношљиви. Имамо болесно дете. Остала деца не могу да уче, немају свој кутак за књигу иако су одлични ученици. Ових дванаест квадрата је све што смо до сада имали. Не поседујемо имовину у централној Србији, нити је супруг отуђио дедовину у Златару где је рођен. Свекра су нам киднаповали деведесет девете године и убили. Једино чему се надам, јесте, да ће институције радити свој посао како треба и да ће нас коначно уселити у кућу, за коју имамо решење, рекла је Наташа Виријевић“.

IMG_20150610_100120Са друге стране, Жика Стевић из Бадовца, који потврђује да је нелагално ушао у кућу и узурпирао, тврди да нема намере да се из ње исели, јер како каже нема куд. Једино како би то учинио јесте, како сам каже, да му доделе контејнер, који би поставио поред саграђане куће у Новом Бадовцу.

„Мене је мука натерала да ја уђем у ову кућу. Четири и по године сам у њу. Ја јесам ушао, али нисам имао куд. Живео сам приватно годину и по дана у кући Звонка Стевића и када се власник вратио, ја сам прешао код оца у подрум, где сам живео девет и по година. Када сам чуо да су почели да узурпирају куће, да улазе у њих, ушао сам и ја. Нас је пет чланова породице. Примам минималац а супруга ради у здравство као чистачица и прима око десет до једанаест хиљада динара. Ја немам куд. Све док се не реши и моје стамбено питање, ја се нећу иселити. Немам ништа од имовине на своје име ни овде ни у централној Србији”, казао је за Радио Грачаницу Жика Стевић.

DSCN0984Председник Привременог органа Скупштине града Приштина Љубинко Караџић, рекао је за наш програм да незадовољних увек има али да се радило на томе да се стамбене јединице расподеле правично и онима којима су најпотребније, породицама које су заиста социјално угрожене и које испуњавају критеријуме. У том смислу, комисија је узимала све у обзир и дала све од себе да посао уради на најбољи могући начин, што је потврђено и од стране Канцеларије за Косово и Метохију у октобру месецу прошле године.

„Ми смо обавестили надлежне институције, односно официра за везу Београда и Приштине и сад је на њему да изнађе могућност како би се на терену ангажовала косовска полиција која би оне који легално поседују уговоре уселила у стамбене објекте. Очекујем да се то реши у најкраћем року јер је крајње време да се контејнерска насеља угасе. Људи који су живели у контејнерским насељима имају апсолутна права, виша од свих да добију кров над главом, односно, да и они осете благодети живота у бољим условима. Канцеларија за КиМ је после објављивања списка у октобру месецу и објављивања чланака у неким новинама извршила још једну проверу преко својих институција, потврдила је листу и то је знак да је комисија добро урадила свој посао“, рекао је Караџић, и позвао све оне који су узурпирали куће и станове да исте напусте, или ће, како је рекао, преко надлежних институција бити избачени.

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …