Главна / Вести / Косово и Метохија / Жбогар: Нема више изговора за Специјални суд

Жбогар: Нема више изговора за Специјални суд

pristinaНе видим ни један ваљан разлог за било какво даље кашњење у вези са формирањем Специјалног суда за ратне злочине на Косову, изјавио је специјални представник ЕУ у Приштини Самуел Жбогар, истичући да су уставни амнадмани већ у скупштини и закон је спреман.

“Не завидим посланицима Скупштине Косова, како онима који заступају албанске странке, тако и онима који заступају заједнице. С једне стране, они су забринути како ће се њихово гласање одразити на прошлост Косова, а с друге, они гледају у будућност”, рекао је Жбогар за данашње Новости.

На наводе да је рекао да свако одуговлачење штети Косову и да Европа има начина да казни Приштину, Жбогар је казао да није говорио о кажњавању, али да нас “из главних центара свакодневно питају зашто Специјални суд касни”.

“Ми им објашњавамо колико је то захтеван и тежак процес. Међутим, ради се о међународној обавези”, навео је специјални представник ЕУ на Косову.

“Сви злочини мораји бити истражени и починиоци гоњени. Не само злочини који се наводе у извештају Савета Европе, већ и они извршени током и након сукоба на Косову. Ратни злочини никада не застаравају”, рекао је Жбогар и напоменуо да ће управо због заштите сведока, суд радити ван Косова.

Check Also

Селаковић: Ни око чега са тим људима не можете да се договорите

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас у Бриселу, након нове рунде дијалога, да …