Главна / Вести / Косово и Метохија / Отворено писмо заменика премијера Косова Бранимира Стојановића

Отворено писмо заменика премијера Косова Бранимира Стојановића

stojanovic_hram_hrista_spasaЗаменик премијера Косова Бранимир Стојановић поводом немилог догађаја пењање на Храм Христа Спаса у Приштини, упутио је јавности  отворено писмо, које преносимо у целости:

“Господо уредници, новинари портала “Газета Експрес”, суграђани, комшије, борци за људска права,

На почетку, допустите ми да пренесем став оних које представљам, дубоко увређени још једним инцидентом који се десио на Храму Христа Спаса у Приштини, обраћам  вам се са саопштењем, по ко зна који пут, не верујући шта нам се заправо дешава. Пентрање по Храму (Божјој кући) и аплаудирање онима који понижавају друге, нарочито оних који не могу да се бране, а у тој позицији је данас Храм Христа Спаса, је апсолутно недопустиво. Тај аплауз је већа срамота него понижавање од стране младића који су демонстрацијом својих физичких способности заправо показали да немају елементарно развијене људске врлине поштовања других, њихове културе, вере и посебности.

Не верујем да би сте са оваквим одушевљењем поздравили те исте или неке друге пењаче који би у Звечану могли да демострирају вештину пењања на кулу Исе Бољетинца или скок у даљ прескачући гробно место. Ја бих се лично таквог догађаја застидео и урадио бих све да тако нешто зауставим, као што се верујем стиди грађански део Приштине када гледа ове “пењачке” вештине својих суграђана. Гледа, и нажалост још увек ћути. Bерујем да ће се и то променити, и да ће грађански део стати испред оних који скрнаве и рећи- не дирајте светињу и слабе!

Оно што ви називате нелегално саграђеним објектом је СРПСКА ЦРКВА, саграђена са свим потребним документима у времену у којем је грађена. Када би неко желео да “поруши” или “делегализује” све објекте у овом граду, који су саграђени у том времену, верујем да би добар део града нестао. Али ниједан други објекат није споран, само СРПСКА ЦРКВА. Реченица у вашем тексту у којој кажете да “Албанци не желе овај објекат у свом граду” је, уз дужно поштовање, за вас претерана јер немате права да говорите у име свих Албанаца. С друге стране, постављасе легитимно питање, а да ли Срби желе “овај објекат” у Приштини? Да ли је Приштина и српски град или је само албански (како недвосмислено упућујете у свом тексту)? Брисање нашег постојања у Приштини нећемо дозволити, генерације Срба које су живеле и стварале у овом граду, градиле га и створиле, имају право да оставе макар овај траг свог постојања и живљења, када су већ изгубили могућност да у њему живе. Сви ми који у овом граду радимо, а верујем да ће у будућности бити оних који ће живети, истрајаћемо у нашој намери, не само да заштитимо овај храм, већ да га потпуно завршимо како би остварио своју намену а то је да се у њему људи моле Богу, за добробит своју и свих људи на овом свету.

Волео бих да се организатори фестивала “Миредита, Добар дан”, такође, огласе и заштитом основног културолошког постулата, поштовања различитости, демонстрирају искреност свог пројекта.

Потпуно уверен да је народ (и српски и албански) уморан од јефтиних националистичких трикова инспирисаних нетрпељивошћу и мржњом, настављам да радим са партнерима у Влади и институцијама да изградимо друштво које ће баштинити суживот и међусобно поштовање као основну вредност.

Овим писмом тражим да полиција идентификује починиоце скрнављења Храма Христа Спаса у Приштини, да обрати пажњу и коначно заштити Цркву, као и да тужилаштво и судски органи предузму све како би се “пењачи” привели лицу правде, поштовању других и незаштићених”.

Check Also

Гуцати и Харадинај и данас пред судом у Хагу

Додатним саслушањем Зденке Пумпер, првог сведока Специјалозованог тужилаштва, која је током претходне недеље четири дана …