Главна / Вести / Косово и Метохија / Марић: Формирање ЗСО за два месеца ако се постигне договор

Марић: Формирање ЗСО за два месеца ако се постигне договор

maricДијалог између Београда и Приштине на нивоу премијера наставља се у уторак а министар за администрацију и локалну самоуправу у косовској Влади Љубомир Марић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је агенда веома компликована.

“Због саме чињенице да је ту тема Заједнице српских општина састанак чини изузетно компликованим. У претходном периоду исцрпљено је све што је могло да води до договора и сада очекујем компромис обе стране, посебно оне која је до сада мање испинила Бриселски споразум”, каже Марић.

Додаје да би за Србе са Косова и Метохије добре вести из Брисела биле да се постигне споразум о формирању ЗСО.

У последње време се дешавало да једна страна каже да је договор постигнут, а да друга то демантује. Љубомир Марић сматра да су опструкције увек могуће.

“Имамо прву тачку коалиционог споразума и она је гаранција. Ту је и одговорност и тежина политичких представника, тако да не очекујем проблем”, каже Марић.

Сматра да би у периоду од два месеца требало да дође до формирања ЗСО уколико се у уторак постигне споразум у Бриселу.

Министар у Влади Косова Љубомир Марић каже да хапшење Рамуша Харадинаја не би требало да буде тема у Бриселу.

“Ипак, овакви догађаји отежавају политичке догађаје на КиМ. Друга битна тема о којој још нема помака је усвајање уставних амандмана који ће створити предуслове за формирање Специјалног суда, а порука америчке амбасадорке на Косову Трејси Џејкобсон је јасна и они очекују да то буде спроведено”, истиче Марић.

Додаје да Срби са КиМ подржавају успостављање Специјалног суда за ратне злочине.

“Тај суд је корак ка помирењу”, закључује Марић.

Check Also

Гуцати и Харадинај и данас пред судом у Хагу

Додатним саслушањем Зденке Пумпер, првог сведока Специјалозованог тужилаштва, која је током претходне недеље четири дана …